Cultuur & Media
KRO-NCRV

'Bij horrorverhalen kun je je angst op een veilige manier loslaten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Bij horrorverhalen kun je je angst op een veilige manier loslaten'

Schrijver Thomas Olde Heuvelt schreef het geschenkboek voor de Spannende Boeken Weken. En op de kaft mag dan wel een kinderwagen prijken, lieflijk is het boek verre van. "Het is lekker om te griezelen en als je het opschrijft heb je er meer grip op", zegt de schrijver in De Taalstaat.

Het geschenkboek Dolores Dolly Poppedijn is een ode aan The Yellow Wallpaper, een kort verhaal van de Amerikaanse schrijfster Charlotte Perkins Gilman. "Het is een van de beste korte verhalen ooit geschreven", zegt Thomas Olde Heuvelt over het werk dat in 1892 voor het eerst werd gepubliceerd. "Daar wilde ik een liefdesbrief aan schrijven." Niet gek dus dat in zijn boek een paar verwijzingen voorkomen.

Meest afschuwelijke dingen

Zo heet de hoofdpersoon in het boek ook Charlotte, naar de Amerikaanse schrijfster en feminist. In het boek glijdt Charlotte na de dood van haar baby steeds verder af en raakt ze geobsedeerd om haar baby te herscheppen. Het begint onschuldig met een pop, maar loopt steeds meer uit de hand.

"Het is geen gezellig boek", zegt Olde Heuvelt lachend. "Op een lieflijke manier vertelt ze over de meest afschuwelijke dingen die ze doet."

Onvoorspelbaar

De 36-jarige schrijver debuteerde in 2002 met de horrorroman De Onvoorziene en brak definitief door met zijn horrorthriller Hex waar in Nederland meer dan 75 duizend exemplaren van over de toonbank zijn gegaan.

Griezelverhalen zijn het, zo omschrijft de Dikke Van Dale het genre horror. Waarom het van Olde Heuvelt zo aantrekt? "Het leven is af en toe totaal onvoorspelbaar." Er gebeuren dingen waar je geen controle over hebt, zoals het plotseling verliezen van een dierbare. Maar in zijn boeken heeft hij die controle wel. "Je kunt je angst op een veilige manier loslaten en als schrijver kan ik het op een veilige manier sturen, want ik heb er dan de controle over."

Olde Heuvelt: "Daarnaast vind ik het heel leuk en is het lekker om te griezelen. Daarom gaan mensen in de achtbaan, vallen blockbusters in de bioscoop meestal onder dit genre en kijken mensen op Netflix naar dit soort series."

Thomas Olde Heuvelt

Ster advertentie
Ster advertentie