Cultuur & Media
BNNVARA

'De lesbische filmrevolutie is begonnen!'

foto: A24
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De lesbische filmrevolutie is begonnen!'

Hij wordt ook wel 'Thelma and Louise on steroids' genoemd: de queer crime thriller Love Lies Bleeding die vanaf vandaag in de bioscoop draait. Geregisseerd door Rose Glass, mét Kristen Stewart in de hoofdrol (beiden queer). De film draait om het leven van sportschool-manager Lou dat op zijn kop wordt gezet wanneer bodybuilder Jackie in haar gym verschijnt. Een revolutionaire film, vinden Annefleur Schipper en Vera Siemons van de podcast Lesbische Liga. Ze vertellen erover in De Nieuws BV.

Lesbische Liga over queer sensatiefilm 'Love Lies Bleeding'

Representatie

Siemons en Schipper begonnen vier jaar geleden de podcast De Lesbische Liga, waarin ze het hebben over de representatie van lesbische en biseksuele vrouwen in de media. Als een film toen over liefde tussen twee vrouwen ging, was het vaak een korset- of kostuumdrama.

"Er was veel ellende en het was altijd koud (…) uiteindelijk eindigen ze niet met elkaar, er is niet een happy end", vertelt Siemons. "Je kan je voorstellen dat als je opgroeit en je ziet veel van dit soort representatie in media om je heen, dat het dan een beetje lastig wordt om te denken dat het leuk is om lesbienne te zijn".

Queer joy

Ze zijn dan ook erg blij met het feit dat er steeds meer films zijn - zoals de queer highschool film Bottoms uit 2023 en het recentelijk uitgekomen Drive Away Dolls - waarin het normaal is dat twee vrouwen gewoon gelukkig samen zijn: de Queer joy. "Het sentiment is aan het veranderen", ziet Schipper. Het feit dat Rose Glass, queer regisseur, en Kristin Stewart, queer actrice, deze film met dit budget krijgen bij een van de meest toonaangevende filmhuizen van het moment, zegt volgens haar veel.

"Het laat zien dat er eindelijk wat anders wordt gekeken naar andere publieken dan alleen maar heteroseksuele mensen. Dat is super leuk, want het betekent dat er nog een wereld aan genres open ligt, waarin 'wij' queermensen ook opeens een rolletje kunnen krijgen."

En die tendens zie je ook terug in de queer community. Schipper en Siemons mochten een voorpremière hosten voor de film, met heel veel queer personen in de zaal. "Je voelt gewoon: we hebben hier heel lang op gewacht, er is heel weinig dus we zijn hier zo ontzettend blij mee", vertelt Siemons. "De lesbische filmrevolutie is begonnen."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie