Cultuur & Media
KRO-NCRV

Hilversum steunt oproep Segers tot hervorming omroepstelsel: 'Eindelijk een politicus met een góed voorstel'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hilversum steunt oproep Segers tot hervorming omroepstelsel: 'Eindelijk een politicus met een góed voorstel'

Verschillende omroepen steunen de oproep van ChristenUnie-leiders Segers om de NPO te hervormen. In de Volkskrant zei Segers woensdag dat hij meer macht wil voor de omroepen en minder voor de NPO. Hij vindt dat de publieke omroep veel democratischer moet worden georganiseerd.

Uit een rondgang die Spraakmakers door Hilversum maakte, blijkt dat veel ledenomroepen enthousiast zijn. "Eindelijk eens een politicus met een góed voorstel", zegt MAX-directeur Jan Slagter.

Woordvoerder Eric Dekker van AVROTROS vindt dat de keuze voor programma’s niet moet afhangen van het oordeel van één of twee mensen. Ook BNNVARA is positief. Veel macht voor de NPO leidt volgens de omroep tot eenheidsworst. "De specifiek georiënteerde kijker en luisteraar zal zich niet vertegenwoordigd voelen", zegt men in een schriftelijke verklaring.

Verankering

Segers maakt zich zorgen over het democratische gehalte van de NPO. "Er ligt veel te veel macht bij een paar ongekozen mensen zonder enige achterban. Dat moet veel democratischer worden georganiseerd”, zegt hij in de Volkskrant.

De omroepen zijn hier blij mee. Een woordvoerder van KRO-NCRV zegt dat de omroep al zoveel mogelijk samenwerking zoekt met de maatschappij. VPRO-directeur Lennart van der Meulen denkt dat omroepen dat ook veel beter kunnen dan de NPO. "Op dit moment zijn omroepen te veel zender en producent", vindt hij. "Omroepen zijn organisaties die dicht op de maatschappij zitten, ze hebben de juiste schaal om een rol te spelen in de maatschappij." Hij wijst op het programma Tegenlicht, van waaruit regelmatig zogenoemde ‘meet ups’ met kijkers worden georganiseerd rondom bepaalde onderwerpen.

Hervorming

Segers wil het komende jaar met alle ledenomroepen en de NPO om tafel om een nieuw omroepbestel uit te werken. Hij vindt dat onder andere het aantal netten, de afhankelijkheid van reclame-inkomsten en ook het bestaansrecht van sommige omroepen besproken moeten worden.

MAX-directeur Slagter gaat graag aan tafel zitten. "Ik vind het belangrijk dat alles bespreekbaar is", zegt hij tegen Spraakmakers. Als voorwaarde voor het nieuwe bestel wil hij wel dat er een gedegen financiering is. "Dit moet voor een lange termijn vastliggen", vindt hij, "minimaal tien jaar". Ook de andere omroepen die Spraakmakers sprak, willen hun agenda graag vrijmaken.

Ondanks de kritiek van Segers denkt de NPO graag mee over de inrichting van het omroepbestel, bevestigt woordvoerder Thijs van Soest. "We staan voor vernieuwing en daarom gaan we graag met alle politieke partijen en omroepen in gesprek", zegt hij.

Kritiek

De grootste criticus van de oproep van Segers is Paul Römer, de directeur van de NTR. In het Mediaforum op NPO Radio 1 zegt hij dat hij een hervorming toejuicht, maar dat hij vindt dat de ledenomroepen niet meer van deze tijd zijn. "We moeten niet terug naar gisteren, maar naar morgen", vindt hij. Römer pleit voor een soort BBC-model waarin de NPO de baas is en de omroepen ingehuurd worden als productiebedrijf.

Segers vindt dat in 2020 de grondslagen van de publieke omroep nieuwe stijl af moeten zijn. Dan verloopt de huidige concessie en kan het systeem veranderen. De eerste vergadering zal ongetwijfeld snel op de agenda komen.

Ster advertentie
Ster advertentie