Cultuur & Media
AVROTROS

Mart Hoogkamer scoort dé zomerhit van 2021: 'Dit was precies wat we nodig hadden'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mart Hoogkamer scoort dé zomerhit van 2021: 'Dit was precies wat we nodig hadden'

Met Ik Ga Zwemmen scoort Mart Hoogkamer dé zomerhit van 2021. De plaat is wereldwijd het meest gedeelde nummer op Spotify, staat bovenaan de lijst van meest gestreamde nummers en is meer dan een miljoen keer bekeken op YouTube.

De zanger had nooit durven dromen dat het zo’n succes zou worden: “Het is een rollercoaster. Ik knijp mezelf 5 keer in het uur. Ik had dit nooit verwacht. Ik had wel gedacht dat het een klein hitje zou kunnen zijn, maar niet dat het zo als een raket zou gaan.”

Idee

Een schrijverskamp zo’n twee jaar gelezen was de aanzet voor dit nummer, vertelt Mart: “We zaten met Lange Frans en nog meer rappers in een villa in Zeeland met jacuzzi en noem maar op. We zaten daar al vier dagen en het was mooie muziek die we maakten, maar het was niet muziek waarvan ik dacht: dat is misschien een klein hitje."

"Tot de laatste dag, toen ik dit liedje schreef. De jongens zaten in het zwembad, de ijskast gaat open, ik zie nog een halve fles Bacardi Limón staan, hoor die jongens steeds iets zeggen over zwemmen en kwam opeens met het idee ‘Ik ga zwemmen in Bacardi Limón.’ Toen ik het zong kwam mijn manager aanlopen die zei: ‘Een echte tijger is niet te temmen.’ Ik zeg: ‘we hebben een refrein!’”

Perfecte timing

Mart schreef het nummer twee jaar geleden al, maar liet het op de plank liggen vanwege corona. “Het zag er zwaar negatief uit natuurlijk, dus daarom wilden we wachten.” Volgens Qmusic-dj Mattie Valk een briljante zet. “We waren hier enorm aan toe”, analyseert hij. “Dat Mart hem twee jaar in de ijskast heeft gezet zou wel eens de sleutel geweest kunnen zijn tot waarom dit een enorme hit is geworden. We zijn hier enorm aan toe, aan zoiets lichtvoetigs, aan zoiets eenvoudigs, aan gezelligheid zonder potentie."

"De timing van dit liedje was gewoon perfect. We zitten met z’n allen niet in de meest gezellige tijden en we zijn hier aan toe. We verlangen weer naar dat inhaken met elkaar. Daarbij komt dat er een enorme gunfactor om Mart heen hangt. Het feit dat het hem zo overkomt maakt het nog aantrekkelijker en aanstekelijker.”

Ultieme zomerhit

Volgens de DJ is het moeilijk te zeggen wat een goede zomerhit maakt. “Er zijn een aantal generieke termen die je erop los kan laten: het moet een oorwurm zijn en makkelijk mee te zingen zijn. En dan zijn er een aantal liedjes waar iets extra’s mee gebeurt, zoals met dit liedje. Wat ik overigens opvallend vind is dat we na Toppertje van Guillermo en Tropical Danny geen Nederlandstalige zomerhit meer hebben gehad. Die vloek is nu verbroken, want we hebben Mart!”

Of tekst van belang is in een zomernummer, daar heeft Mattie zijn twijfels bij, maar hij wil er wel voor pleiten om ‘Ik Ga Zwemmen’ vaker in te zetten: “De tekst heeft zoiets als: jongens, zoek het allemaal maar lekker uit. Als de zomer straks voorbij is wil ik voorstellen dat we die zin altijd in ons taalgebruik houden. Stel je zit in een lange meeting of in een discussie waar je niet uitkomt, dan zeg je: ‘jongens, ik ga in Bacardi Limón, zoek het allemaal maar uit.” Mart denkt alvast na over een kersthit.

Ster advertentie
Ster advertentie