Binnenland
AVROTROS

Hitsig nummertje of feministisch statement: Merol over haar nieuwe hit

foto: Merol /Joost Termeerfoto: Merol /Joost Termeer
  1. Nieuwschevron right
  2. Hitsig nummertje of feministisch statement: Merol over haar nieuwe hit

In haar nieuwe hit zingt Merol over hoe ze na een avond uit thuiskomt met een knul die te kennen geeft graag een kopje thee te willen. De jongen wil haar graag beter leren kennen. Maar Merol heeft daar geen behoefte aan: "hou je bek en bef me", verduidelijkt ze in het refrein.

De zangeres Merol lanceerde haar nieuwe 'liefdesliedje' op Valentijnsdag, twee dagen later heeft ze al meer dan een half miljoen views op YouTube. Maakte deze ravissante redhead gewoon een hitsig nummertje of is het een feministisch statement? Dr Kelder belt met Merol over haar nieuwe liedje. Geen van beide, blijkt: "het is gewoon een lekker liedje", zegt de zangeres die in het dagelijks leven Merel Baldé heet. "Over iets dat me bezig houdt. Stiekem is het natuurlijk ook wel mijn doel om iets te veranderen in deze wereld, maar dat ligt niet zo aan de oppervlakte."
Ze vind het 'supertof' dat iedereen het etiket feminisme op haar lied plakt, maar tegelijkertijd wil ze dat zelf niet al te sterk doen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Humorloosheid

Wat dr Kelder aanspreekt in Hou Je Bek en Bef Me is dat het wat lucht brengt in discussies over bijvoorbeeld #MeToo. Discussies die gekenmerkt zijn door een bepaalde humorloosheid. "Ik had het liedje er zelf nooit aan gelinkt. Wat ik wél mis, er mag door vrouwen, en ook door mannen trouwens, wel wat meer humor gebruikt worden als het gaat om bijvoorbeeld man/vrouw-verschillen."

Dick pics

De vrouw mag wel wat assertiever zijn, vindt Baldé. Als voorbeeld noemt ze hoe vrouwen kunnen reageren op vieze berichtjes die ze van mannen krijgen, zoals dick pics. Foto’s van piemels, die Merol overigens zelf slechts één keer heeft ontvangen. In plaats van benadrukken hoe erg en vies dat allemaal wel niet is, pleit de zangeres voor een andere aanpak. "Omarm het gewoon. Zeg: kom maar, het doet me niks. Stuur een dikke duim terug. Of ik print het soms op t-shirts omdat ik denk, het doet me niks."

Baldé maakt zich geen zorgen over of mannen na dit lied nog wel op haar af durven te stappen. "Het is toch een heel lief liedje? De titel is misschien agressief, maar ik vind het verder een heel lief liedje." Wel geeft ze toe te merken dat ze op straat niet per se naar haar toe durven te komen.

De ongestelde vraag aan Merol Baldé

Ster advertentie
Ster advertentie