Cultuur & Media
BNNVARA

Zoon Ede Staal leerde zijn vader kennen door de muziek

foto: RTV Noordfoto: RTV Noord
  1. Nieuwschevron right
  2. Zoon Ede Staal leerde zijn vader kennen door de muziek

Ede Staal wordt wel de Jacques Brel van het Noorden genoemd. De Groningse zanger overleed op 44-jarige leeftijd in 1986, maar tot op de dag van vandaag wordt zijn muziek gekoesterd. Ook door zijn zoon Jasper Staal, die pas 3 maanden oud was toen zijn vader overleed. Daarom is hij voor een boek op zoek naar anekdotes, verhalen en foto's over zijn vader, vertelt hij in De Nieuws BV.

Het beeld dat Staal van zijn vader heeft, wil hij inkleuren met meer dan alleen diens muziek en de drie maanden die hij hem mee heeft kunnen maken. "Ik heb zijn muziek heel erg gebruikt om hem te leren kennen. Ik ben wat dat betreft vooral een luisteraar van zijn muziek, mijn oudere broers hebben hem nog echt gekend."

Muzikale erfenis

Voor Staal is het moeilijk om eigenschappen van zijn vader aan hemzelf toe te kennen, maar hij denkt dat hij het melancholische en romantische van hem heeft geërfd. Dat hoort hij terug in het nummer Credo, wat over het accepteren van zijn eigen sterven gaat. Het lied klinkt voor Staal ook als een afscheidsbrief. "Hij moet bedacht hebben dat ik dat zal horen als ik ouder ben. Dus ik koester de muziek ook heel erg. Het is een muzikale erfenis."

Vraagtekens

Maar alleen de muziek is niet genoeg, aldus Staal. "Ik sleep een gigantisch vraagteken achter mezelf aan: hoe was het leven geweest als hij er wel was geweest? Ik had graag willen weten hoe onze band was geweest en hoe hij was als mens."

Om invulling te geven aan deze vraag is Staal begonnen met het verzamelen van anekdotes, verhalen en foto's over zijn vader. Deze wil hij gaan verzamelen in een boek. Doormiddel van de verzamelde informatie en foto's uit eigen archief hoopt hij geïnteresseerden een beter beeld te geven over zijn vader.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie