Cultuur & Media

'Laat me liefde zien' schuwt ook de duistere kant van de film- en theaterwereld niet

BNNVARA
foto: Xander Uitgevers B.V.foto: Xander Uitgevers B.V.
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Laat me liefde zien' schuwt ook de duistere kant van de film- en theaterwereld niet

Precies een jaar geleden wakkerde in Nederland de MeToo-discussie in de film- en theaterwereld aan. Nu, een jaar en een omnibus aan media-relletjes en onthullingen later, verschijnt de eerste Nederlandse roman over grensoverschrijdend gedrag in de acteurssector. De schrijver is de film- en theaterwereld niet onbekend: Gouden Kalfwinnaar Rik Launspach. Bij De Nieuws BV vertelt hij over zijn nieuwe roman.

'Ik was er stil van'

Het boek van Launspach vertoont grote overeenkomsten met de realiteit. En, het is ook geschreven mede op basis van gesprekken die Launspach voerde met collega's: "Ik heb een aantal mensen bevraagd en veel collega's gesproken. Er zijn een aantal dingen niet goed gedaan." Launspach schrok van hun verhalen: "Ik was natuurlijk acteur en ik ken die wereld goed. Maar ik was er wel stil van", aldus de auteur van Laat Me Liefde Zien.

Quote

Ik was natuurlijk acteur en ik ken die wereld goed. Maar ik was er wel stil van

Rik Launspach

Dat juist deze sector bevattelijk is voor deze verhalen verbaast Launspach niet: "Je wordt opgeleid om je open te stellen, façades te laten. Je bent dus bereid om niet nuffig en preuts te zijn. Als er maar voldoende roofdieren rondlopen die de kans zien daar misbruik van te maken, ben je geneigd om de schuld bij jezelf te leggen." In het De Nieuws BV legt Launspach uit hoe dat gaat en hoe een acteur in zo’n situatie terecht kan komen.

Verandering nodig in de sector

Launspach vertelt dat er in de sector wel degelijk verandering nodig is: "Ik merk dat er weinig knowhow is over de binnenkant van deze wereld. Acteurs en actrices worden gezien als kunstenaars, of als mensen die weinig kunnen maar heel veel bekendheid krijgen. Dat is wat mensen denken over dat vak. Dat het een professie is waar heel hard gewerkt wordt, dat wordt door veel mensen niet gezien. Die denken: hier is het vaak naar. Dat is natuurlijk onzin."

Quote

Dat het een professie is waar heel hard gewerkt wordt, dat wordt door veel mensen niet gezien

Rik Launspach

Launspach pleit dan ook voor een cultuurverandering in de sector: "We moeten een voorbeeld nemen aan Amerika. Daar is de sector zo beducht voor de publieke opinie, dat er meteen wordt ingegrepen. In Nederland is de situatie eigenlijk ongewijzigd." Volgens Launspach moet een einde gemaakt worden aan de monopoliepositie van één bedrijf: "Wat onze sector nodig heeft is gezonde concurrentie. Maar als ze mijn boek lezen doen ze het misschien wel. Dat hoop ik dan ook maar."

Het boek Laat me liefde zien ligt nu in de winkel

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie