Cultuur & Media
BNNVARA

Drugsafval gedumpt op terrein van Toon Francken (90): wie draait op voor opruimkosten?

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Drugsafval gedumpt op terrein van Toon Francken (90): wie draait op voor opruimkosten?

Een 90-jarige man uit Rijsbergen kreeg onlangs de schrik van zijn leven. Op zijn terrein wordt één van de grootste lozingen drugsafval ooit ontdekt. Hij moet volgens de gemeente opdraaien voor de opruimkosten die wel kunnen oplopen tot 1 miljoen euro. De vraag is: heeft de 90-jarige iets te maken met dat afval? Stefan Keukenkamp, onderzoeksjournalist van Trouw dook in deze zaak en deelt zijn bevindingen in Dijkstra en Evenblij ter plekke.

"Een groot gebied, tot 11 meter diepte, is ernstig verontreinigd geraakt door drugsstoffen als aceton en MDMA", vertelt Keukenkamp. "En ruim 20 duizend kub grondwater is ernstig vervuild geraakt. Even voor het idee: dat zijn ruim 20 zwembaden van 25 meter. Dus dat is een forse vervuiling."

Opruimkosten drugsafval

De 90-jarige Toon Francken is grondeigenaar van de plek waar het drugsafval is geloosd. "Volgens de wet bodembescherming ben je als grondeigenaar verantwoordelijk voor wat er op jouw gebied gebeurt", legt Keukenkamp uit. Daarom vindt de gemeente dat de 90-jarige man moet opdraaien voor de opruimkosten: "Zij zeggen, je had goed moeten toezien op jouw eigen grond. Als er iets gebeurt wat niet kan, dan moet je daarvoor opdraaien."

Verschillende onderzoeksbureaus zijn ingeschakeld om naar de zaak te kijken. Een daarvan concludeerde dat de lozing zou zijn geweest op een plek vlak buiten het grondgebied van Francken, op gemeentelijke grond. Dat zou betekenen dat de gemeente ook zou opdraaien voor de opruimkosten. "Toen heeft de gemeente een nieuw bureau ingeschakeld en die kwam pardoes tot een andere conclusie. Namelijk, het was op de grond van Toon en die zou moeten betalen en dat kan wel een miljoen euro gaan kosten."

Was Toon op de hoogte van de drugsdump?

De grote vraag is: was Toon Francken op de hoogte van de drugsdump? "Dat is lastig te zeggen", aldus Keukenkamp. "Het is een oude man, hij heeft zijn vrouw verloren, gezondheid technisch gaat het niet goed met hem. Hij komt nauwelijks buiten, alleen op zaterdag als hij naar het graf van zijn vrouw gaat. Dus had hij het kunnen weten? Dat vraag ik mij af."

Dus, zou je misschien denken, wat wreed dat drugscriminelen uitgerekend het terrein van zo'n weerloze oude man uitkiezen. Maar, er zit nog een addertje onder het gras. "De zoon van Toon is een veroordeelde drugscrimineel", vertelt Keukenkamp. "Hij is de laatste jaren zeker drie keer veroordeeld voor zware drugsdelicten. Dus dat maakt het net weer want anders. Of toch niet, dat is de vraag." De zoon van Toon zegt niets te maken te hebben met de lozing van het drugsafval op het terrein van zijn vader.

Tweede keer drugsafval-vondst

Bovendien is het de tweede keer dat er in het gebied drugsafval wordt gevonden. In 2016 werd er ook al een grote vondst gedaan van tientallen kilo's wiet en jerrycans waarmee 600.000 xtc-pillen gemaakt kunnen worden. Het lijkt bijna geen toeval te kunnen zijn. "Formeel gezien waren Toon en zijn zoon in 2016 geen verdachten omdat de loods waar het afval werd gevonden was verhuurd." Wel zegt de gemeente nu na de tweede vondst op het terrein van Toon, dat de 90-jarige man had moeten weten dat er dingen op zijn grondgebied gebeurden die niet deugden.

Hoe de vork nou precies in de steel zit, dat is afwachten. "Ik denk dat de zaak eindigt bij de rechter", zegt Keukenkamp. "Die zou een uitspraak moeten doen wie er nou moet opdraaien voor de kostenpost."

Dijkstra en Evenblij ter plekke

Erik Dijkstra en Frank Evenblij nemen het nieuws van de afgelopen week door. Dat doen ze vanaf een plek ergens in Nederland die in het nieuws is geweest. Met live gasten, diverse rubrieken en verrassende onderwerpen. Je hoort ze elke zondagavond tussen 19.00 en 21.00 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie