Binnenland

Vissers met geldproblemen benaderd voor drugssmokkel: 'Na de eerste keer kan je geen nee meer zeggen'

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vissers met geldproblemen benaderd voor drugssmokkel: 'Na de eerste keer kan je geen nee meer zeggen'

Drugssmokkelaars benaderen vaak vissers met geldproblemen om via havens drugs in te voeren. Dat blijkt uit onderzoek van Zuiver op de Graat op verzoek van de politie. In het NOS Radio 1 Journaal contact met onderzoeker Shanna Mehlbaum en met woordvoerder Rosanne Schellekens van project Maritieme Smokkel.

"Drugs komen via de drop off-methode Nederland binnen. Dan worden drugs overboord gegooid door containerschepen op de Noordzee, om vervolgens weer opgevist te worden en aan wal te brengen", aldus onderzoeker Shanna Mehlbaum. Dat gebeurt in Nederland vooral met cocaïne.

Ronselaar

"We concluderen dat vissers met enige regelmaat benaderd worden ervoor. Dat gebeurt het vaakst via een bekende uit de visserij. Ook wel door een onbekende, maar die weet dan ook dat de visser financieel in de problemen zit. Zo'n ronselaar die in contact staat met het netwerk dat de drugs invoert is heel belangrijk, omdat die weet wie eraan mee zou willen werken, omdat die visser bijvoorbeeld het geld goed kan gebruiken", aldus Mehlbaum. "De eerste keer kan je nee zeggen. En dat gebeurt ook. Maar als je er eenmaal in zit, dan zit je vast. Dan kun je geen nee meer zeggen als ze het nog een keer vragen. Anders wordt er gedreigd met geweld."

Project Maritieme Smokkel mocht het onderzoek volgen. "We hebben nu verschillende preventieve maatregelen bedacht samen met de visserijsector. We bieden ook een lesprogramma voor jonge vissers aan. Dat doen we aan de hand van een escaperoom, waarin leerlingen ervaren wat er gebeurt als ze bepaalde keuzes maken", aldus woordvoerder Rosanne Schellekens. "Het gaat om kleine keuzes die in eerste instantie niet crimineel lijken, bijvoorbeeld een gesprek met iemand en je vertelt net iets te veel over je bedrijf, bijvoorbeeld dat je financieel kwetsbaar bent. We hopen de leerlingen zo te motiveren om de eerste keer meteen nee te zeggen."

Meldpunt

"Verder organiseren we ook een makkelijker meldpunt. Dat is een eenvoudigere manier om op zee gesignaleerde pakketten met drugs te melden bij de autoriteiten, eventueel met een beloning. Als er een beloning van duizend euro tegenover staat, zijn vissers eerder bereid om een melding te doen. Dat geven de vissers aan die we gesproken hebben. Op die manier hopen we dat het aantal meldingen omhooggaat. En dan kan de kustwacht het pakketje opvissen, of vanuit de lucht oppikken."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie