Cultuur & Media
KRO-NCRV

Hij, zij en hen: 'Met de X in het paspoort moet er ook nieuwe taal komen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hij, zij en hen: 'Met de X in het paspoort moet er ook nieuwe taal komen'

Steeds meer mensen kiezen ervoor om noch als man, noch als vrouw door het leven te gaan. "Met de X in het paspoort moet er ook nieuwe taal komen", zegt hoofdredacteur van de Tubantia Martha Riemsma in het Mediaforum van Spraakmakers.

Wennen

Presentator en muzikant Raven van Dorst koos Bevrijdingsdag om aan te kondigen dat hen voortaan wenst te worden aangesproken met de voornaamwoorden 'die' of 'hen' in plaats van 'haar'. Hen oude naam, Rianne, kan bij het oud papier.

"Het is wennen", zegt Martha Riemsma. De hoofdredacteur vindt het belangrijk om de wens van de geportretteerde te respecteren en de krant zal de taal daarop aanpassen, zegt zij.

Die/hen

Televisierecensent Arjen Fortuin vindt het lastig om na jaren ingesleten gebruik van de woorden 'hij' en 'zij', een nieuw persoonlijk voornaamwoord te gebruiken. Maar dat het moet gebeuren, staat volgens hem buiten kijf.

"Wel is het voor iedereen prettiger als er op een gegeven moment consensus wordt bereikt of we 'hen' of 'die' gaan gebruiken", zegt Fortuin van NRC.

Overgangsperiode

Om de nieuwe aanspreekvormen snel ingeburgerd te krijgen, denkt rechter Fons Orie dat er een soort overgangsfase moet zijn waarin je de nieuwe voornaamwoorden en het gebruik ervan uitlegt. "Je moet het zien als een proces dat gestuurd moet worden", zegt de voormalig rechter van het Joegoslavië Tribunaal.

We kunnen daarbij leren van commerciële organisaties die bij een naamswijziging campagnes met grapjes inzetten om de transitie te begeleiden. Dat kan wat hem betreft hier ook. "Je moet het een tijdje naast elkaar gebruiken, en dan komt er een nieuwe fase dat het bekend is."

Omdat Van Dorst zich identificeert als non-binair wordt de oude naam niet meer gebruikt in onze artikelen. Voor dit artikel is de naam nog eenmaal wél genoemd om duidelijk te maken om wie het gaat.

Het Mediaforum met Martha Riemsma en Arjen Fortuin

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie