Cultuur & Media
VPRO

Zangeres Kim Hoorweg en de stress van de millennials

foto: ANP - Robert Vosfoto: ANP - Robert Vos
  1. Nieuwschevron right
  2. Zangeres Kim Hoorweg en de stress van de millennials

Op 14-jarige leeftijd had zangeres Kim Hoorweg al een platencontract bij jazzlabel Verve, waarvoor grootheden als Billie Holiday en Ella Fitzgerald zongen. Inmiddels is ze 25 en vandaag presenteert zij een nieuw album: Untouchable. Een goede reden voor Pieter van der Wielen om haar in de Nooit Meer Slapen-rubriek Open Kaart zes persoonlijke vragen te stellen over werk en leven.

Hoorweg maakte haar nieuwe album Untouchable met zanger en producer Raul Midon, die eerder samenwerkte met grote sterren als Stevie Wonder en Herbie Hancock. Drie maanden nadat ze hem na afloop van zijn concert in de Melkweg haar cd gaf, mailde hij – eindelijk – terug. Inmiddels is de nieuwe single verschenen: The art of breathing under water.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De energie van New York

Naast haar woonplaats Rotterdam verblijft Hoorweg het liefst in New York: "Het levensniveau is daar gewoon heel hoog. Het tempo ligt heel hoog. Je moet heel hard werken om daar te zijn. Dat brengt een hele gave energie met zich mee."

Quote

Mijn generatie heeft altijd het gevoel dat ze harder, sneller, groter, belangrijker moeten zijn door sociale media.

Zangeres Kim Hoorweg

Lena Dunham en de millennials

Haar bliksemstart op zeer jonge leeftijd heeft Hoorweg lang achtervolgd: "Ik heb in mijn jeugd heel erg die klok in mijn nek gevoeld. Ik was 14 toen mijn plaat uitkwam bij Verve, het label waar Ella Fitzgerald en weet ik veel wie allemaal hun cd uitbrachten, waar moet je dan wel niet zijn als je 18 bent, laat staan 25. Dat is heer erg tekenend voor mijn generatie, de millennials, dat ze altijd het gevoel hebben dat ze harder, sneller, groter, belangrijker moeten zijn door de sociale media."

'Ik vind wat mensen vertellen veel interessanter'

Naast Ella Fitzgerald zijn haar grote voorbeelden muzikant David Byrne van de Talking Heads en millennial Lena Dunham (Girls). "Het gaat niet eens echt over muziek maar over inhoud. Muziek is mijn medium maar ik vind wat mensen vertellen veel interessanter."

Nog voordat Hoorweg de kaarten met vragen heeft getrokken is het al een mooi gesprek. Hieronder kun je het terugluisteren.

Meer over Kim Hoorweg

Meer over zangeres Kim Hoorweg vind je op haar website en op haar YouTube-kanaal.

Ster advertentie
Ster advertentie