Cultuur & Media

Metropole Orkest heeft anderhalf miljoen nodig, anders einde oefening

KRO-NCRV
foto: Foto: Tom Veldhuijzenfoto: Foto: Tom Veldhuijzen
  1. Nieuwschevron right
  2. Metropole Orkest heeft anderhalf miljoen nodig, anders einde oefening

Als er niet snel geld bijkomt, is het einde oefening voor het Metropole Orkest. Directeur Jan Geert Vierkant van het orkest luidt in een speciale uitzending van 1 op 1 de noodklok. "Als het zo doorgaat, dan zijn we er over een paar jaar niet meer", zegt de orkestdirecteur.

Sinds vorig jaar krijgt het orkest nog 'slechts' drie miljoen subsidie. Nog niet zo heel lang geleden was dat nog zeven miljoen. Door de lagere inkomsten zijn alle orkestleden nog maar voor 50 procent in dienst. "Onze muzikanten verdienen maar een paar honderd euro boven bijstandsniveau", zegt Jan Geert Vierkant. "Een deel van onze muzikanten werkt op de vuilniswagen, om hun salaris aan te vullen."

Vierkant wil 'heel graag' anderhalf miljoen euro extra, zodat hij zijn orkestleden niet voor 50 procent, maar voor 75 procent in dienst kan nemen.

Dries Roelvink met het Metropole Orkest
Dries Roelvink, vaste beller in 1 op 1, was ook aanwezig bij de locatie-uitzending in het Muziekcentrum van de Omroep. Hij zong, met leden van het Metropole Orkest, een speciale versie van My Way.

Ster advertentie
Ster advertentie