Cultuur & Media
KRO-NCRV

'Een interview met Oprah, dat is toch niet in de luwte?'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Een interview met Oprah, dat is toch niet in de luwte?'

Het langverwachte interview met de Britse prins Harry en Meghan Markle bij Oprah Winfrey suist behoorlijk na. Een vraag die het ook oproept: wilden ze niet juist minder in het centrum van de aandacht?

Video niet beschikbaar

"Deze twee mensen hebben gezegd dat ze een leven in de luwte willen en maken vervolgens een deal met Netflix en doen zo'n interview", reageert presentator Kefah Allush in het Mediaforum van Spraakmakers. "Dat doe je alleen als je een zo groot mogelijk publiek wil."

Prins Harry en Meghan Markle namen in februari dit jaar definitief afstand van het Britse koningshuis. Ze leverden hun eretitels in en wilden financieel onafhankelijk zijn van de familie. Ook verhuisden ze uit Groot-Brittannië om meer privacy te hebben. Vooral Markle was het mikpunt geworden van Britse tabloids die allerlei dubieuze verhalen over haar publiceerden.

Definitie van luwte

"Het klinkt inderdaad wel een beetje absurd: de luwte willen opzoeken en dan deze stap", zegt NU.nl-hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman. "Hun definitie van de luwte is misschien anders dan de onze, die van de gewone sterveling."

"Er moet geld verdiend worden. Daar is Harry volgens mij ook best open over geweest", gaat Hoekman verder. "Er is een deal met Netflix en met Spotify voor podcasts. Ze richten zich op een carrière in de media en dat is per definitie niet in de luwte zoals wij die kennen."

In de aandacht

Het interview met Oprah Winfrey is ook promotie voor die vervolgcarrière, denkt Hoekman. "Je moet wel in de aandacht blijven zodat mensen daarnaar gaan kijken en luisteren."

Markle vertelde in het interview onder andere dat leden van het Britse koningshuis wilden voorkomen dat Archie Mountbatten-Windsor, haar zoontje, de titel prins zou dragen omdat er zorgen waren over hoe donker zijn huid zou zijn.

Het Mediaforum met Gert-Jaap Hoekman en Kefah Allush

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie