Cultuur & Media
KRO-NCRV

Herman van Veen: 'Ouder worden gaat vanzelf, en ook vanzelf weer over'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Herman van Veen: 'Ouder worden gaat vanzelf, en ook vanzelf weer over'

Muzikant, componist, schilder en dichter Herman van Veen wordt ouder en telt zijn zegeningen. "Ik ben 76 en heb de mazzel goede genen te hebben", zegt hij tegen Frits Spits in De Taalstaat. "Ik ben nieuwsgierig en wil altijd werken." Dat nieuwe werk brengt hij deze zomer ten gehore in het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam.

"Ouder worden gaat vanzelf en het gaat ook vanzelf weer over”, bezingt Herman van Veen in zijn nieuwe programma. Met het ouder worden, wordt zijn drang om te creëren en op te treden sterker, zegt hij. "Het is gewoon een cadeau dat je dit kunt doen en dat de fascinatie blijft."

Verlies

Maar aan ouder worden zitten ook een aantal moeilijke aspecten, zoals de lichamelijke slijtage, vertelt Van Veen. "Erger nog dan de slijtage van handen, gewrichten en het langzame herstel van het lichaam, is het verlies waar je mee te maken krijgt. Dat is denk ik nog wel het zwaarste", zegt de chansonnier. "Het verlies van mensen om je heen."

Van Veen vertelt dat hij nu met een groep mensen optreedt waarvan hijzelf de oudste is. "Niemand is meer zo oud als ik. Met als gevolg dat sommige dialogen niet meer kunnen bestaan omdat de referenties anders zijn."

"Als wij over Godfried Bomans praten", zegt hij, "dan denken we meteen aan dat been van Marlene Dietrich. Wij hebben daar een klik en geen taal nodig om ons te herinneren. Dat raak je meer en meer kwijt en dat is een vreemd, nieuw besef."

Quote

Het zal niet zo blijken te zijn, zoals we denken dat het is

Centraal thema

Als er iets is wat Van Veen met al zijn werk wil zeggen, dan is dat misschien wel het feit dat we het meeste níet begrijpen, vertelt hij. "Schilders, dichters en schrijvers proberen ons duidelijk te maken wat iets óók betekent, of wat zou", vertelt Van Veen die talloze prijzen kreeg waaronder onlangs een prestigieuze Duitse literatuurprijs.

Er heerst volgens hem een geweldige "respectloosheid" ten opzichte van wat we niet snappen. "Het zal niet zo blijken te zijn, zoals we vaak denken dat het is."

Vanaf 7 juli tot en met 8 augustus is Herman van Veen te zien in Carré met het programma '76 - Dat Kun Je Wel Zien Dat Is Hij'. En hij komt weer met nieuwe muziek genaamd 'Artone Sessies'. Liedjes opgenomen in de Artone Studio in Haarlem.

Herman van Veen wint een Duitse prijs en heeft nieuwe muziek

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie