Cultuur & Media
KRO-NCRV

Gouden Ganzenveer naar auteur en criticus Margot Dijkgraaf

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Gouden Ganzenveer naar auteur en criticus Margot Dijkgraaf

De Gouden Ganzenveer gaat dit jaar naar literatuurcriticus en auteur Margot Dijkgraaf. De literatuurprijs werd door Jet Bussemaker uitgereikt in De Taalstaat.

Dijkgraaf krijgt de prijs vanwege haar rol als "sensibele en erudiete ambassadeur van de letteren". Ook wordt ze geprezen voor het onder de aandacht brengen van Nederlandstalige auteurs in Frankrijk en in andere Europese landen.

"Met haar niet aflatende enthousiasme en ijver voor het ontsluiten van Europese literatuur – bijvoorbeeld blijkend uit haar initiatief voor de Europese Literatuurprijs - maakt ze belangrijke, maar minder bekende auteurs uit andere dan het Angelsaksische taalgebied toegankelijk voor een breed publiek", schrijft de Academie.

Jet Bussemaker, oud-minister en voorzitter van Academie De Gouden Ganzenveer, maakte de winnaar bekend in De Taalstaat op NPO Radio 1. De prijsuitreiking vindt op 20 september plaats in Amsterdam. Daarvoor zal traditiegetrouw de winnaar meedenken over het programma.

Eerdere winnaars

Met de Gouden Ganzenveer die jaarlijkse wordt uitgereikt wil de Academie het geschreven en gedrukte woord in het Nederlandse taalgebied onder de aandacht brengen.

Vorig jaar won schrijver Abdelkader Benali. Eerder ontvingen ook Arnon Grunberg, Joost Zwagerman, Joke van Leeuwen, Geert Mak, Ramsey Nasr, Annejet van der Zijl, Ian Buruma en Adriaan van Dis de prijs.

Margot Dijkgraaf wint de Gouden Ganzenveer

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie