Cultuur & Media

'We schrokken ons te pletter, dit is al het derde jaar Boek&Bal'

AVROTROS
foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We schrokken ons te pletter, dit is al het derde jaar Boek&Bal'

Traditioneel wordt volgende week de boekenweek ingeluid met het Boekenbal in Amsterdam. Ook in het Brabantse Cuijk is er een feestje, met de naam 'Boek&Bal'. Maar met die naam is de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) niet blij, de organisatie vindt het te veel op hun eigen Boekenbal lijken en dreigen met een rechtszaak. Willem van Beek van de organisatie van het Boek&Bal is verbaasd, vertelt hij in Stax&Toine.

"We organiseren dit evenement al voor de derde keer. Blijkbaar hebben ze er zo lang over gedaan om te ontdekken dat er ook in Cuijk propaganda wordt gemaakt voor het boek", aldus Van Beek.

'Er is een boek en er is een bal'

Het CPNB laat weten dat lokale initiatieven die bijdragen aan lezen van harte toegejuicht worden, maar dat het boekenbal een merk is dat juridisch beschermd wordt. "Het is een groot, landelijk bekend merk, en op die manier kunnen wij afgerekend worden op andere evenementen.

Vergelijk het met de Olympische Spelen, ook de NOC*NSF wil graag dat sport bevorderd wordt, maar je kunt niet de Olympische Spelen van Cuijk organiseren, die naam is beschermd."

"Wij pretenderen helemaal niet een boekenbal te zijn zoals het echte boekenbal", zegt Van Beek. "Dat is een exclusief feestje met alle bekende schrijvers, en zonder lezers, terwijl wij juist lezers uitnodigen om samen met ons de taal te vieren. Er komen regionale schrijvers die optreden en we hebben het met een wetenschapper over lezen, en daarna gaan we ook nog dansen. Maar dat is heel wat anders dan het boekenbal. Er is boek en er is een bal."

Suggesties voor andere naam

Daar is het CPNB dan ook zeker enthousiast over: "De Boekenweek start met het boekenbal in Amsterdam, maar er zijn nog veel meer evenementen in heel Nederland, zoals in Cuijk. Ga daar naartoe, geniet van de schrijvers die lezingen geven of gaan signeren."

De woordvoerder heeft ook nog wel wat suggesties voor een andere naam: "Het boekenfeest van Cuijk, het boekenfestival, het bal der boeken van Cuijk... ga zo maar door."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie