Cultuur & Media
NTRVPRO

Radio Doc: Een ontdekkingsreis over klimaatverandering

foto: Kolk Radiodocfoto: Kolk Radiodoc
  1. Nieuwschevron right
  2. Radio Doc: Een ontdekkingsreis over klimaatverandering

Klimaatverandering is een groot thema dat het leven van iedereen beïnvloedt. Maar tegelijkertijd is het ook ongrijpbaar, vaak alleen zichtbaar in statistieken. In de radiodocumentaire KOLK gaat Prosper de Roos op zoek naar wat we concreet van de opwarmende aarde merken, in negatieve en in positieve zin. Zondag 11 november om 21:00 uur is deze documentaire te horen op NPO Radio 1.

In KOLK maken we een reis: we laten ons met het smeltwater van het poolijs meedrijven en horen verhalen uit verschillende landen. Zo gaan we in Groenland op zoek naar wat er onder het smeltende ijs tevoorschijn komt en hoe dit de samenleving daar verdeelt. In de diepzee maken we kennis met een godin uit de Inuit mythologie, een dame die we vooral niet kwaad moeten maken.

Op de Noordzee komen we onbekende nieuwe vissoorten tegen en raken we verzeild in een onverwachte storm. En in Zuid Engeland trekken we onder een olijfboom een Engelse Champagne open, waarbij we ons afvragen of dit de nieuwe Côte d'Azur is. Want er valt in Zuid Engeland minder regen dan in Marokko.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een nieuwe ijstijd

De grootste vraag is wat moeder natuur nog meer voor ons in petto heeft. Want de kans bestaat dat klimaatverandering de zeestromingen zo erg overhoop gooit, dat het ineens kouder wordt en we in een nieuwe ijstijd terechtkomen.

Klimaatverandering is niet alleen een verlies, het is vooral een gedaanteverwisseling, een herschikking van het leven. Want waar iets verdwijnt komt ook iets tevoorschijn. Of we dit nu willen of niet.

Bekijk hier de website van Radio Doc.

Radio Doc

Radio Doc is hét documentaire programma van Radio 1. Met iedere week een kort én een langer verhaal over onderwerpen die mensen in Nederland bezighouden. Volg voor meer Radio Doc op Twitter en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie