Cultuur & Media
NOS

Een gevolg van toerisme: 'ze geloven niet meer in geesten.'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een gevolg van toerisme: 'ze geloven niet meer in geesten.'

Journalist Wil Thijssen was de eerste journalist in een waterdorp op palen in Cambodja. Ze besloot te blijven en te schrijven over de verandering in het dorp wanneer de eerste toeristen zouden komen. Dat gebeurde ook: ''Het werd overspoeld,'' vertelt zij in NOS Met het Oog op Morgen.

De gevolgen van toenemend toerisme in Cambodja

Het bijzondere dorp bevindt zich in een groot meer in Cambodja. Naar de drijvende dorpjes in het meer werden toeristen al gebracht. Naar het dorp op palen nog niet.

Thijssen kwam daar per toeval terecht na een mislukte persreis in Bangkok. ''We kamen in een lodge van een Nederlander terecht die met een Cambodjaanse is getrouwd. Hij liet mij dorpjes in de buurt zien.''

Toen de journalist aankwam in het dorp op palen was ze gelijk weg van de plek. ''Een Boeddhistisch dorp, heel gelovig.''


Geen rituelen meer

''Ik wist toen ik daar kwam dat het daar ook ging gebeuren,'' blik de schrijfster terug. Ze besloot te blijven om met eigen ogen te zien hoe het dorp zou veranderen. Al moest ze wel geduld hebben want de toeristen kwamen niet. ''In het begin gebeurde er niks,'' lacht ze.

Toen toeristen opzoek naar een unieke ervaring naar de plek werden gebracht ging het 'gigantisch' snel, vertelt Thijssen.

''Wat ik bijzonder vond is dat het dorp in Kampong Jang rituelen had om goede goden te eren en kwade geesten te bestrijden.'' Legt Thijssen de grootste verandering uit. ''Met de komst van toeristen, elektriciteit en internet bleef daar weinig van over. Die ceremonie bestaat niet meer, ze geloven niet meer.''

De altaren hebben plaats gemaakt voor kajaks en een Bed en Breakfast. Nu roepen bedelende kinderen 'wan-do-la', waarmee zij 'one dollar' bedoelen, naar toeristen. Een uitspraak die symbool staat voor de verandering en daarom de titel draagt van het boek dat deze week verschijnt.


Ster advertentie
Ster advertentie