Cultuur & Media
WNL

Cabaretier Youp van 't Hek laat zich niet beperken: 'Er zitten weinig woke wappies bij mij in de zaal'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Cabaretier Youp van 't Hek laat zich niet beperken: 'Er zitten weinig woke wappies bij mij in de zaal'

Youp van 't Hek is bezig aan zijn laatste tour als cabaretier. Hij geeft deze ochtend bij Sven op 1 aan zich door niets of niemand te laten beperken. "Ik mag alles zeggen en zeg ook alles, en ik word ook overal uitgeflikkerd", zegt Van 't Hek met een knipoog.

De cabaretier "schiet nogal vaak in de slappe lach" als hij berichten hoort en leest van mensen die kritiek hebben op een bepaald programma of show. Van 't Hek laat zich in zijn werk daardoor niet van de wijs brengen. "Helemaal niet zelfs", reageert hij. "Ik zeg gewoon alles en ik heb een publiek dat daar keihard om moet lachen. Er zitten weinig woke wappies bij mij in de zaal."

Johan Derksen

Van 't Hek ontkent niet dat er in de samenleving een ander geluid klinkt. "Ik vind dat heel veel mensen dingen cancellen", reageert hij. "Ik ben daar helemaal niet voor. Iedereen gaat zijn gang maar." Om dan meteen iemand overal uit te gooien, vindt Van 't Hek onnodig.

Zelfs niet als het gaat om Johan Derksen, wiens verhaal over een kaars uitliep op een grote mediarel. "Ik zat er met klapperende oren naar te luisteren. Het was een heel slecht verhaal, een kroegverhaal. Maar om nu meteen iemand erna te cancellen. Laat iedereen maar lekker roepen en schreeuwen", zegt hij. "Er worden nu zoveel mensen door woorden op een zijspoor gezet, dat ik denk: 'daar ben ik niet van'."

Pensioen

Binnenkort gaat Van 't Hek met pensioen. De cabaretier is er niet bang voor dat hij in een soort zwart gat valt. "Het is misschien wel het belangrijkste in het leven, dat je alles relativeert. Ik relativeer mijn cabaretier zijn ook enorm. Dat is mijn werk, dat ik met plezier doe. Ik ontleen er verder geen status aan."

Van 't Hek: "Ik leef gewoon door met mijn broers, vrienden en mijn kinderen. Dat komt wel goed. Ik heb er geen seconde angst over."

Youp van 't Hek (26 mei 2022) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie