Cultuur & Media
BNNVARA

Friesland uit de middeleeuwen: 'Game of Thrones is er niets bij'

foto: Fries Museumfoto: Fries Museum
  1. Nieuwschevron right
  2. Friesland uit de middeleeuwen: 'Game of Thrones is er niets bij'

Kastelen, vetes, krijgers, rijkdom en nog meer kastelen: dit is de samenleving waarin je terechtkomt als je teruggaat naar het Friesland van de middeleeuwen. De tentoonstelling Vrijheid, Vetes, Vagevuur in het Fries Museum neemt je mee naar heuse Game of Thrones-sferen. Daarover vertelt conservator Diana Spiekhout in De Nieuws BV.

Bij de middeleeuwen denken mensen snel aan een grote baas: een graaf of bisschop die de scepter zwaait. Maar de Friese samenleving van de 11e eeuw kende geen graaf, hertog of bisschop, vertelt Spiekhout: "De Friezen besturen zichzelf en daar zijn ze trots op, op die Friese vrijheid. En daarom ziet Friesland er heel anders uit dan andere delen van Europa in die tijd."

Mini-baasjes

Heel veel mini-baasjes maken de regels in het oude Friesland, aldus Spiekhout: "Haantjes die met elkaar de competitie aangaan en proberen hun eigen macht te vergroten." Omdat er niet één grote baas is in Friesland, genieten de inwoners van Friesland van alles wat zij naar stand en vermogen mogen doen. "Aan de andere kant, als er geen grote baas een geweldsmonopolie heeft, moet een conflict ook worden opgelost."

Oud Fries recht

Dus er is een 'oud Fries recht'. Daarin staat wat de boetes zijn voor het kijken onder de rok van een vrouw, tot aan wat er gebeurt als iemand in iemands bier plast. En dat kan allemaal escaleren in een vete. "Dat is geen anarchistisch gebeuren maar er wordt door partijen de stand bijgehouden", legt Spiekhout uit. "Game of Thrones is er niets bij."

"Dit is een machtsspel zonder troon, waarbij allerlei kleine mannen proberen om een soort troontje te krijgen maar ondertussen niet zo'n grote baas tolereren en zich daar heftig tegen verzetten", aldus Spiekhout.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en X (voormalig Twitter).

Ster advertentie
Ster advertentie