Cultuur & Media
AVROTROS

Iva Bicanic over daders van seksueel misbruik: 'Cancelen is niet effectief'

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Iva Bicanic over daders van seksueel misbruik: 'Cancelen is niet effectief'

"Het zijn gewone mensen die dit doen", zegt Iva Bicanic, directeur van het Landelijk Centrum Seksueel Geweld, over plegers van seksueel misbruik, in MISCHA!. "Het kan zomaar een vriend zijn. We zullen ons moeten inspannen om na te denken wat een helpende reactie kan zijn." Volgens Bicanic is het belangrijk een connectie te houden.

#181 - Iva Bicanic - MISCHA!

"Wat we als samenleving nu doen, is dat mensen die over de schreef zijn gegaan eruit worden geknikkerd. Dat heet sociale afwijzing. Als je mensen vraagt: wat is het ergste wat je kan overkomen? Dan is dat fysieke straf, maar ook sociale afwijzing."

Cancelen is 'niet effectief'

Volgens Bicanic is cancelen "niet effectief" en vreest ze ook voor de gevolgen. "Plegers hebben manieren om het slachtoffer zich verantwoordelijk te laten voelen voor de seks en voor de gevolgen als het uitkomt. Dat doen ze door te dreigen. Als je het vertelt dan… Of.

Door te zeggen: 'Ik ben de enige die er is voor jou, je kunt niet zonder mij, dit is echte liefde.' We hebben in 2022 laten zien hoe we reageren en ik ben bang dat plegers alleen maar meer gaan dreigen, of zand in de ogen van het slachtoffer gaan strooien. Omdat ze zich realiseren dat het niet geaccepteerd wordt."

#181 - Iva Bicanic - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie