Cultuur & Media
NOS

Eddy van Wessel wint voor de vierde keer Zilveren Camera met fotoserie over oorlog in Oekraïne

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Eddy van Wessel wint voor de vierde keer Zilveren Camera met fotoserie over oorlog in Oekraïne

Fotograaf Eddy van Wessel is de winnaar van de Zilveren Camera 2022. Het is voor de vierde keer dat de fotograaf de prijs in de wacht sleept, en dat is in de geschiedenis van deze prijs nog nooit gebeurd. In NOS Met het Oog op Morgen vertelt Van Wessel over de fotoserie die hij maakte over de oorlog in Oekraïne en zijn manier van werken.

Video niet beschikbaar

'Ruïnes voor de vrijheid'

Van Wessel krijgt de prijs voor zijn indrukwekkende zwart-wit serie 'Ruïnes voor de vrijheid', een serie over de oorlog in Oekraïne. "Het is eigenlijk een doorsnee van de oorlog in Oekraïne", vertelt hij in de uitzending. "Ik heb het huidige conflict dat in 2022 startte in z'n totaliteit heb geprobeerd te volgen. Er zitten ook mooie dingen tussen, en hartverscheurende dingen: mensen die afscheid van elkaar moeten nemen omdat de partner het leger in moet en de vrouw en kinderen in veiligheid gebracht moeten worden bijvoorbeeld."

Van Wessel vindt niet dat er situaties zijn die hij niet met zijn camera moet vastleggen. "Ik vind dat alles gefotografeerd moet worden. Of het dan ook gebruikt wordt, is een tweede. Maar op het moment dat ik daar voor filter ga spelen, ben ik journalistiek niet goed bezig."

Zwart-wit

De foto's hebben een aantrekkelijke compositie. Van Wessel: "Dat is ook precies de bedoeling. Als een foto visueel aantrekkelijk is, communiceer ik de inhoud ook beter namelijk."

De fotograaf staat bekend om zijn zwart-wit foto's in oorlogsgebieden. "In zwart-wit is de boodschap veel duidelijker. Een oorlog is niet iets moois, daar hoef ik geen kleurtjes aan toe te voegen. Als het binnen komt, en mensen zien wat erop staat, is zwart-wit wat mij betreft de perfecte taal."

Eddy van Wessel wint Zilveren Camera 2022

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie