Buitenland
EONOS

Syrië-fotograaf Eddy van Wessel ziet ook daders als mens

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Syrië-fotograaf Eddy van Wessel ziet ook daders als mens

Fotograaf Eddy van Wessel, die afgelopen weekend de Zilveren Camera won, ziet het niet als zijn taak om daders en slachtoffers te onderscheiden. Hij maakte in Syrië een fotoserie over het laatste IS-bolwerk Baghuz.

Daarin zijn bijvoorbeeld gevluchte Jezidi-kinderen te zien, maar ook IS'ers met grote geweren. "Ik zie iedereen als mens", zei hij in Langs de Lijn en Omstreken, "dader en slachtoffer zijn soms dezelfde personen."

In het juryrapport wordt de serie van Van Wessel overweldigend genoemd. 'Het onderscheid tussen slachtoffer en dader ligt minder voor de hand dan een simpel goed en kwaad', is te lezen. Dit is ook het doel dat Van Wessel heeft. Hij probeert ook IS'ers te doorgronden: "Zij geloven in iets dat wij helemaal niet begrijpen. Maar begrip is de sleutel", denkt hij. "Als je ze wil verslaan, moet je kunnen begrijpen waar de kern zit. Dit leer je door mensen recht in de ogen te kijken. Welke idealen hebben zij?"

Emotioneel

Het maken van foto's van Syrië kan emotioneel zwaar zijn. "Je bent nooit weg. De tragedie neem je met je mee", vertelt Van Wessel. Hij blijft overeind omdat hij niet alles absorbeert. "Ik maak het de probleem van de kijker", zegt hij.

Eddy van Wessel won twee keer eerder de Zilveren Camera, in 2012 en 2015. Hij komt al sinds 2003 in het Midden-Oosten. Binnenkort gaat hij weer terug naar Irak om foto's te maken.

Eddy van Wessel wint Zilveren Camera

Ster advertentie
Ster advertentie