Cultuur & Media
KRO-NCRV

Debat Rutte vs Wilders: 'Ik kan er niet aan wennen hoe er over moslims gepraat wordt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Debat Rutte vs Wilders: 'Ik kan er niet aan wennen hoe er over moslims gepraat wordt'

"Ik kan er niet aan wennen hoe er op zo'n avond over moslims wordt gepraat", zegt Elske Schouten in Mediaforum bij Spraakmakers. Donderdagavond gingen Mark Rutte (VVD) en Geert Wilders (PVV) bij Jeroen Pauw met elkaar in debat. "Alsof moslims een probleem zijn dat we moeten oplossen."

Adjunct-hoofdredacteur van NRC Elske Schouten kent de standpunten van Wilders inmiddels, maar blijft het heftig vinden dat Wilders zulke uitspraken doet en noemt het "onfatsoenlijk".

Wel vindt ze het interessant om te zien dat Rutte - meer dan in het verleden - opkomt voor moslims.

Positief vs negatief

Rutte versus Wilders bij Pauws Verkiezingsdebatten was volgens politiek journalist Leonard Ornsteijn, vooral ook positiviteit versus negativiteit. "Wilders is de hele tijd boos of verontwaardigd. Hij ziet alles zwartgallig."

Ornsteijn denkt dat de kiezer hier klaar mee is. "Mensen willen weer een horizon hebben." Hij vond het daarom ook jammer dat Wilders de demissionair premier niet vroeg naar zijn plannen voor Nederland ná corona.

Fatsoen

Het debat knetterde bij vlagen, maar Ornsteijn vindt het jammer dat Wilders liever met termen als "leugenaar" en "u liegt" strooit, dan argumenten gebruikt. "Ik vind dat er wel weer meer fatsoen bij mag komen kijken."

De rode draad van Mark Rutte in dit debat was om Wilders weg te zetten als iemand die wegrent als het moeilijk wordt. Hij refereerde daarbij aan het feit dat Wilders eigenlijk diezelfde avond door Nieuwsuur geïnterviewd zou worden, maar afzegde. "Het is een patroon," zei Rutte, "u rent weg als het moeilijk wordt en u maakt geen excuses als u fouten maakt."

Dion Graus

Volgens Ornsteijn speelde Wilders zijn boosheid voornamelijk, maar werd hij één keer echt boos. Dat was toen Rutte over een retorische "minister Dion Graus" sprak. Graus (nummer 13 op de lijst bij PVV) raakte in opspraak door een stuk in het NRC. Terwijl er een inmiddels een flink dossier bij het OM over Graus ligt, bleef Wilders ook in dit debat pal achter zijn partijgenoot staan.

Wilders noemde zichzelf een leider, en Rutte een "slappeling" omdat hij niet achter collega Erik Wiebes zou hebben gestaan in de toeslagenaffaire. Ornsteijn: "Ik vond dat Wilders daarmee wel heel makkelijk over dit punt heen stapte."

Weinig nieuws

Of de kiezer wijzer is geworden van dit debat, betwijfelt Schouten. Ze hoorde weinig nieuwe standpunten en vond het daarom geen spannende tv. "Ik vond dit iets voorspelbaar."

Het Mediaforum met Leonard Ornstein en Elske Schouten

Blijf op de hoogte van de verkiezingen

Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de Tweede Kamerverkiezingen. De belangrijkste verhalen en het laatste verkiezingsnieuws leest je hier. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)

Ster advertentie
Ster advertentie