Cultuur & Media

Met deze tips zit je minder op sociale media

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Met deze tips zit je minder op sociale media

Zit je net als de jongeren van tegenwoordig ook zo veel op je telefoon te scrollen? Uit onderzoek blijkt dat één op de drie jongeren tussen de 18 en 25 jaar zichzelf als verslaafd vindt aan sociale media. Alles lijdt eronder; studieresultaten, hoeveelheid slaap en natuurlijk de echte sociale contacten zoals ontmoetingen en gesprekken. Vandaar vandaag de stelling in Stand.nl: Het gebruik van sociale media neemt problematische vormen aan.

Het is lastig je tijd anders te besteden, want zoals filosoof en publicist van het boek Kleine filosofie van de digitale onthouding, Hans Schnitzler in de uitzending zei: "Sociale media is gratis omdat er een verdienmodel achter zit. Hoe meer tijd jij besteedt op die app, hoe meer data zij verzamelen. Die apps worden dus zo verslavend mogelijk gemaakt, zodat ze meer aan jou verdienen."

Daarom 8 tips hoe je minder naar je beeldscherm staart:

  • Om te beginnen: gooi al die apps van je telefoon. Dan heb je meer ruimte om leuke filmpjes te maken en op te slaan en dan klik je ook minder snel op al die tijdverslindende spelletjes.
  • Maak een lijstje met wat je die dag wilt doen. De kans is groot dat je je dan realiseert dat je geen tijd over hebt om op Facebook te gaan. Het kan een lijstje zijn met huishoudelijke taken, maar het mag ook een lijstje met leuke dingen zoals de boeken die je nog wilt lezen, de muziek die je nog wilt checken.
  • Zet je beeldscherm op zwart-wit. Zo wordt bijvoorbeeld instagram een stuk minder aantrekkelijk om naar te kijken.
  • Schakel alle push notificaties uit. Het echte nieuws komt toch wel tot je. Als er een bom ontploft in de buurt hoor je dat snel genoeg.
  • Maak jezelf on-tagbaar. Hoe minder vrienden (en vrienden van vrienden) je in of onder een bericht kunnen taggen, hoe minder jij wordt verleid om naar een app te kijken.
  • Spreek met jezelf een uur per dag af dat je wel nutteloos op je telefoon mag staren en alles kunt checken. Een ouderwets vast dagelijks 'tussenuurtje'.
  • Plaats e-books of cursussen op je telefoon. Je kunt er in plaats van al die ruimteverslindende apps een hele stapel op kwijt. Dan zit je nog wel op je telefoon, maar doe je wel iets nuttigs.
  • Breng je familie en vrienden op de hoogte van je pogingen tot detoxen (niet via een whatsapp bericht natuurlijk :)). Als ze je echt nodig hebben, kunnen ze beter bellen dan dat ze verwachten dat je gelijk op een appje reageert.

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie