Cultuur & Media
NTR

Illustrator Paul Faassen: 'Ik maak goed-humeur kunst'

foto: Paul Faassen
  1. Nieuwschevron right
  2. Illustrator Paul Faassen: 'Ik maak goed-humeur kunst'

Kunstenaar Paul Faassen observeert zijn medemens en legt hun gedrag, taal en onhebbelijkheden genadeloos vast. Zijn tekeningen zijn wekelijks te zien op de laatste pagina van het Volkskrant Magazine, onder de titel Faassen zet een punt. In Kunststof vertelt hij over zijn nieuwe boek: Even in het nu.

Paul Faassen, illustrator - Kunststof

Observeren

Faassen haalt de inspiratie voor zijn tekeningen het liefst van heel dichtbij. Faassen: "Op het pontje vanaf Amsterdam-Noord zag ik op weg hiernaartoe een groot vrachtschip voorbij varen. Op de boeg stond de naam 'Mandy'. Dat noem ik dan schoonheid. Dat soort dingen sla ik op. Het komt in een schetsboekje terecht en op een dag doe ik daar wat mee. Dat observeren ontwikkel je gaandeweg. Je hebt er ook wel talentje voor, maar kijken is iets wat je kunt leren."

"Ik heb bijvoorbeeld fotoseries gemaakt in musea van mensen die naar kunst kijken. Een man met een kaal hoofd die voor een schilderij van een spiegelei staat en zijn hoofd dat precies in de vorm van de dooier past. Daar krijg je gevoel voor, en dan zie je het wat eerder dan een ander."

Kaal achterhoofd-portret

"Ik heb mijn eigen gezicht getekend; mijn portret maar dan geprojecteerd op mijn kale achterhoofd. Dat is bedacht als schets voor een tattoo. Dat leek me nou grappig, dat je op je achterhoofd de voorkant van je hoofd ziet. De rest van het gezin vond het totaal niet grappig, dus het als een echte tattoo zetten; dat gaat niet gebeuren."

(L)even in het nu

Faassen tekent het moderne leven, en ziet de moderne mens worstelen. In zijn boek gaat het over de klimaat- en de concentratiecrisis, coaches 'om-in-je-kracht-te-staan', vliegschaamte, fear of missing out, manifesteren en alles over relaties en seks.

"De titel is afgeleid van: 'Leven in het nu', waar ik alleen de 'L' heb afgehaald. Die titel verwijst natuurlijk naar de bestseller van Eckhart Tolle: De kracht van het Nu. Het ultieme zelfhulpboek dat jaren geleden een groot succes was. Hij had de theorie dat we als mensen gek worden van onze gedachten en dat we daardoor ongelukkig zijn. Tolle zette dieren op een voetstuk omdat die wel in het moment zouden kunnen leven, net als baby’s. Maar daar kun je inmiddels ook vraagtekens bij zetten. De ontwikkelingen in het dierenrijk gaan zo hard dat er inmiddels ook twijfelende eekhoorntjes zijn. Die malen ook, daar ben ik van overtuigd. Dit is de tijd waarin we leven en dat is nou eenmaal niet altijd leuk. Dus moet niet je te lang in dat 'nu' blijven hangen. Ik zeg: Even in het nu en dan door!"

Luister ook: Paul Faassen, 2020 - Kunststof

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie