Cultuur & Media
NOS

Hoyte van Hoytema wint als eerste Nederlandse cameraman een Oscar

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoyte van Hoytema wint als eerste Nederlandse cameraman een Oscar

Hoyte van Hoytema heeft als eerste Nederlandse cameraman een Oscar gekregen voor zijn werk in Oppenheimer. Regisseur Jean van de Velde werkte jaren geleden met hem samen, toen Van Hoytema net een beginnend cameraman was.

Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema deelt in Oscarsucces Oppenheimer

Interstellar

"Deze Oscar is niet alleen terecht voor Oppenheimer, maar ook voor de andere films die Hoyte gemaakt heeft, zoals HER of Interstellar. Een cameraman staat altijd in dienst van de regisseur, van het verhaal en de film die hij moet vertellen. Dat betekent dat je naast je technische en fotografische kwaliteiten ook empathische kwaliteiten moet hebben. Je moet je kunnen inleven en mee kunnen denken met een regisseur. Dat kan Hoyte heel erg goed. Een jaar of vier geleden, net nadat hij James Bond had gedraaid mocht ik hem ondervragen over zijn vak. Toen vertelde hij hoe hij bij zijn eerste klus voor Christopher Nolan terecht gekomen was, dat was Interstellar. Hij mocht het script alleen bij Nolan thuis lezen, omdat het topgeheim was. Daarna had hij een gesprek met Nolan en zijn vrouw. Nolan hem vroeg hoe hij het zou aanpakken als hij het camerawerk zou doen. Daarop reageerde Hoyte dat hij "geen flauw idee had", en dat ze dat samen moesten gaan ontdekken. Hoyte moest een vliegtuig halen en verliet het huis van Nolan. Toen hij landde, opende hij zijn telefoon met een appje van Nolan met daarin "You've got the job'", vertelt Van de Velde.

Analoge film

En wat Hoyte zo uniek maakt? "Hij is dé expert op het gebied van analoge film. Zoals Hoyte Oppenheimer gedaan heeft is heel uniek. Al die speciale effecten worden tegenwoordig op de computer gedaan. Hij doet dat allemaal toch als het even kan voor de camera, zodat acteurs ook meemaken wat er gebeurt en niet een groen scherm zien waarbij hen wordt verteld: later wordt dat heel spectaculair. Het acteerwerk wordt daardoor beter. Hoyte van Hoytema is een Nederlandse cameraman om trots op te zijn", aldus Van de Velde.

Hoyte van Hoytema wint als eerste Nederlandse cameraman een Oscar

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie