Cultuur & Media
VPRO

Falen: wat is het en hoe ga je ermee om?

foto: VPROfoto: VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. Falen: wat is het en hoe ga je ermee om?

Het jaar loopt op zijn eind. Voor sommigen was het een succesjaar, voor anderen een faaljaar. Inge ter Schure vraagt namens Nooit Meer Slapen kunstenaars en schrijvers naar hun grootste faalmoment óóit. Deze week: de Vlaamse dichter Charlotte Van den Broeck.

Het boek Waagstukken van Charlotte Van den Broeck verscheen dit najaar en werd erg goed ontvangen. Maar ondanks haar succes, heeft ze veel ervaring met falen en de angst daarvoor.

Project #Fail: Charlotte van den Broeck

"Op een idealistisch niveau zou ik het wel mooi gevonden hebben als ik tijdens het schrijven van dit boek gefaald was. Dan had ik me solidair kunnen voelen met de 13 architecten." In Waagstukken beschrijft ze namelijk 13 architecten die zelfmoord pleegden omwille van hun mislukte bouwwerken. Wanneer is een fout in het kunstenaarschap zó groot, dat het leven zélf een mislukking wordt?

Charlotte herkent bij zichzelf veel faalangst: "Het is heel kwetsbaar om iets proberen toe te voegen: een tekening maken, een boek schrijven, een gebouw neerplanten. De schaal maakt niet uit, de poging zelf is al heel kwetsbaar. Want als je er negatieve reacties op krijgt, kan dat heel pijnlijk zijn."

Geen garanties: faalangst

Maar wat is falen dan precies? Wanneer faalt iemand en wanneer ben je gefaald? "Falen is heel complex. Het is houvast die wegglipt", vertelt Charlotte. "Soms ben ik me er heel bewust van het feit dat er geen garanties zijn. Steeds opnieuw is het papier leeg. Elke poging om het vol te schrijven is een mogelijkheid om te slagen, én een mogelijkheid om te falen."

"Maar als ik heel eerlijk ben is falen ook soms nodig voor mijn werk: het is motor van mijn creatieve proces. Door die faalangst ben ik een enorme perfectionist, heb ik hoge idealen."

Quote

Er zijn honderden kleine momenten waarin ik heb gefaald

Charlotte Van den Broeck, dichter

Ik had tijdens het schrijven de hele tijd het idee dat als een échte architect mijn boek Waagstukken zou lezen, dat die er dan allemaal fouten uit zou halen. Dat idee bekroop mij: een irreëel architect-figuur dat in mijn nek liep te hijgen.

Een springplank naar succes?

Mislukken wordt vaak gezien als een manier om uiteindelijk (nóg) beter te worden. Maar mislukkingen mogen ook gewoon, op zichzelf, bestaan, vindt Charlotte. “Ik heb me heel erg geërgerd aan dit idee. Dat je altijd maar ‘grootser’ moet worden.” Falen mag gewoon dus, ook zonder dat je daar uiteindelijk echt beter van wordt.

Ster advertentie
Ster advertentie