Cultuur & Media
NTR

'Ik heb mazzel dat ik in deze tijd ben geboren'

foto: Foto: L. Steemersfoto: Foto: L. Steemers
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ik heb mazzel dat ik in deze tijd ben geboren'

Kunstenaar Egbert Modderman werkt sinds 2017 aan een grote vervolgopdracht voor de Martinikerk in Groningen: het schilderen van de zeven werken van barmhartigheid. De kunstwerken van Modderman zijn de eerste werken die er sinds de reformatie getoond worden. In Kunststof vertelt hij over de BP Young Artist Award die hij onlangs won, een belangrijke prijs die uitgereikt wordt door The National Portrait Gallery in Londen.

Modderman is de eerste Nederlander die de prijs wint in 30 jaar. Een paar jaar geleden deed hij ook mee aan de wedstrijd en eindigde in de laagste regionen. "Ik nam mezelf voor nooit meer mee te doen, dat ik de erkenning daar niet uit moet halen. Ik ben mijn eigen criticus. Toen ik afgelopen winter weer in het museum was en al die prachtige schilderijen zag besloot ik het nog een keer te wagen."

Duizend jaar oude gezicht

Modderman won de prijs met zijn schilderij met de titel Rusteloos, geïnspireerd door het Bijbelverhaal van Eli. Voor de oude man op het schilderij stond de Gronigse stratenmaker Oetse model. "Ik schilder met de riemen die ik heb. Ik pluk de mensen uit mijn omgeving of van straat en vraag ze model te staan", vertelt Modderman.

"Voor dit schilderij was ik op zoek naar een man met een doorleefd hoofd. En toen ik op een ochtend in een koffietentje zat zag ik deze man buiten. Met zijn doorleefde duizend jaar oude gezicht was hij aan het werk met zijn trilplaat. Ik moest wel naar hem toe om hem te vragen naar mijn atelier te komen. In zijn schafttijd hij heb ik als een gek foto's van hem genomen. Ja, en nu hangt Oetse in de National Portrait Gallery in Londen."

Rusteloos, schilderij van Egbert Modderman

Egoïstische droom

Modderman heeft een meerjarige opdracht van de Martini kerk in Groningen, hij schildert de 8 werken van Barmhartigheid. Grote doeken die permanent te zien zullen zijn op de achterwanden van de kerk. Hij schildert in de kerk, waar hij een atelierruimte heeft in de Librije. Vier werken zijn er nu voltooid.

Hij noemt zichzelf liever ambachtsman. Studeerde af als ruimtelijk ontwerper aan de Minerva academie en volgde een korte opleiding schilderen in Florence. Modderman: "Schilderen durfde ik nog niet aan, dat is misschien een te egoïstische droom. Ik heb een vak geleerd, maar daarna zag ik me er niet 40 jaar gepassioneerd mee bezig zijn. Het schilderen deed ik er aanvankelijk naast. En nu al werkend in de kerk, leer ik per schilderij meer bij."

Quote

Wij blijven je vrienden, ook al mislukt het

Egbert Modderman

De heilige Martinus

Als schilder was hij nog maar net bezig toen hij de opdracht kreeg van de kerk om de heilige Martinus te schilderen. Modderman: "Dat was het begin. Het moest levensgroot, dramatisch, als je op ware grote ervoor staat komt die emotie binnen. Het is de emotie die ik zelf ook voel als ik voor schilderijen sta van grote meesters."

"Mijn christelijke opvoeding kwam erbij, hoe kijk je dan naar die verhalen? Ik heb mazzel dat ik in de juiste tijd geboren bent, in de nadagen van de orthodoxe kerk. In de jaren tachtig stonden de verschillende stromingen nog lijnrecht tegenover elkaar. Maar ook de traditionele kerken zien de leegloop van de kerken en kijken nu naar andere stromingen.

Het wordt gewaardeerd door het brede spectrum van kerken, dat deze schilderingen er nu wel hangen. Dan besef je dat het iets heel groots is, dat moet wel heel goed gebeuren. Ik heb het eerst een half jaar voor me uit geschoven. Tot mijn vrienden zeiden, ga nou gewoon beginnen. Wij blijven je vrienden ook al mislukt het."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie