Cultuur & Media
NTR

Tahin is de bekende basis voor hummus, maar er is zoveel meer mogelijk

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Tahin is de bekende basis voor hummus, maar er is zoveel meer mogelijk

Tahin, hét basis-ingrediënt uit de Midden-Oosterse keuken. De zijdezachte sesampasta verrijkt al menig portie falafel en shoarma, en vormt de basis voor een goede hummus en baba ghanoush. Maar er is zo veel meer mogelijk, legt Esther Erwteman uit in Mangiare!.

Mangiare! Over Tahin en koken met kinderen - Mangiare!

'Je kunt alle kanten op met tahin'

Voor haar werk reisde Esther Erwteman de hele wereld over en kwam zo allerlei verhalen, recepten en smaken tegen. Via haar eigen kookstudio en kookboeken wil ze mensen een inkijkje geven in de internationale en heel diverse Joodse keuken, zoals Esther hem beleefd.

Esther: "Je kunt echt alle kanten op met tahin. Het is er voor elke smaak en elk moment van de dag. Van verse panbroodjes met tahinispread tot een smeuïge chocolade-tahincake en een pittige linzensalade met groente en een kikkererwten-sesamtahin met rozenharissa."

'Goede tahin klotst als magere yoghurt'

Tahin is een pasta gemaakt van sesamzaad. "De sesamzaadjes worden gewreven tussen twee stenen", legt Esther uit. "Daar komt de substantie uit, die is heel vloeibaar." Het zaadje wordt niet vermalen, het zaadje wordt uitgedrukt. "Het maakt hem romig, notig, bijna karamelachtig. De pasta moet heel zacht zijn."

Veel mensen weten niet wat tahin is. "Nog steeds zeggen mensen: Tahin, ik ben dol op die Marokkaanse stoofschotels!

Het wordt vaak pindakaas genoemd, maar het is echt geen pindakaas. Het is misschien in het Midden-Oosten zo alomtegenwoordig als bij ons de pindakaas, maar verder heeft het er niets mee te maken."

Esther is de mogelijkheden van tahin gaan onderzoeken door gewoonweg te proberen: "Op een gegeven moment kwam ik erachter dat tomatensaus met een beetje tahin heel romig en smeuïg wordt. Voor mijn neefje met notenallergie probeerde ik een notenbrownie met tahin in plaats van noten. Heerlijk! Ook ontdekt ik dat dadelmelasse met tahin iets heerlijks zoets vormt, een soort karamel."

Oorsprong

"Ik heb tahin leren kennen in Israël. Het is naar Israël gekomen via de joden uit Irak, Iran, Libanon en Jordanië. Zij hebben het meegenomen." Het reist het hele Midden-Oosten rond.

"Elk land heeft zijn eigen culinaire cultuur." En die moet volgens Esther verteld worden. "Je moet uitleggen hoe tahin in Israël zo’n groot ingrediënt is geworden. Ik wil ook niet alleen maar sexy Tel Aviv laten zien, ik wil het hele Israël tonen. Het is ook verschrikkelijk en het is ook bloedmooi."

Radio Mangiare!

Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie