Cultuur & Media
NTR

'Niet moeilijk koken, wel gruwelijk lekker eten', stelt TikToksensatie Soraya Riem

foto: Soraya Riem
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Niet moeilijk koken, wel gruwelijk lekker eten', stelt TikToksensatie Soraya Riem

Wat moet je doen om jongeren aan het koken te krijgen? Soraya Riem krijgt het voor elkaar via TikToks. De 29-jarige foodtokker en booktokker pleit voor niet te moeilijk koken, maar wel gruwelijk lekker eten. "Ik heb ADHD en van koken word ik heel rustig. Ik heb duidelijk in mijn hoofd welke taakjes ik moet afwerken en dat geeft een bepaalde rust", vertelt Soraya in Mangiare!.

Mangiare! Over Soraya Riem en Adejoké Bakare - Mangiare!

Viral met een milkshake

Tijdens de eerste lockdowns wilde Soraya viral gaan op TikTok om daarmee een meisje te imponeren. Met dat meisje is het nooit iets geworden, maar de video waarin die een milkshake over diens hoofd gooit, ging viral.

Een van de reacties erop luidde: in de tijd die je gebruikte om deze milkshake te halen en deze video te maken, had je ook iets lekkers kunnen maken. Een goed punt, vond Soray. "Toen ben ik een kookvideo gaan maken."

Soraya pakte de handschoen op en maakte een filmpje over het bietengerecht van Joris Bijdendijk. Dat kwam uit zo’n Thuisbezorgd box die je in de corona-tijd had. En zo was Soraya’s FoodTok carrière geboren.

'Eten moet je blij maken'

Van crispy Doritos-kipwraps tot Korean beef bowls, en van halloumibagels tot knapperige onion rings; het is vooral troostrijk eten. Geen ingewikkeld eten en niet per se verantwoord. "Het is alles wat op dit moment niet per se populair is. Alles is nu groen, vega en heel gezond en ik dacht we gaan het even lekker helemaal anders doen. Ik ben wel bezig met verantwoord eten en minder vlees eten, maar ik hou wel van schoppen tegen de gevestigde orde. Ik ben een beetje tegendraads. Sla maakt mij gewoon niet zo blij. Ik ben wel in de veronderstelling dat eten je blij moet maken."

De video's spreken jongeren aan. Om het simpel en haalbaar te houden voor jongeren is alles te verkrijgen bij de grotere supermarkt. Daarnaast is veel koken op gevoel bij Soraya. "Zolang je blijft proeven, kan het altijd goedkomen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Broodjes bouwen

Grote dikke broodjes met heel veel beleg, ook een specialiteit van Soraya. "Een van mijn persoonlijke favorieten is de vlamtosti. Dat is een tosti met pittig gehakt erin. Daarvoor moet je een beetje geduld hebben, want ik vind een tosti uit de pan altijd beter dan uit het tostiapparaat. Je moet de tosti in de pan rustig, op laag vuur, bruin laten worden."

Het gehakt wordt aangemaakt met rode peper, sambal en sriracha. Drie pittige smaakmakers bij elkaar. "Het gehakt doe je op een broodje met lekker veel kaas. Een tosti zonder kaas kan niet." Die gaat in de pan en wordt afgetopt met chilisaus.

Ster advertentie
Ster advertentie