Naar homepage
Cultuur & Media

In 'De zaak Shell' komen de belangrijkste stemmen uit het klimaatdebat samen
BNNVARA

foto: Karin Jonkersfoto: Karin Jonkers
  1. Nieuwschevron right
  2. In 'De zaak Shell' komen de belangrijkste stemmen uit het klimaatdebat samen

Theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit volgen het klimaatdebat al jarenlang op de voet. Ze bezochten aandeelhoudersvergaderingen van Shell, lazen speeches van topbazen en ploegden talloze beleidsnota’s van overheden door. Allemaal om antwoord te krijgen op de vraag: Hoe komt het dat er zo weinig schot zit in het oplossen van het klimaatprobleem? In De Nieuws BV vertellen ze hoe ze die vraag proberen te beantwoorden in hun voorstelling De zaak Shell.

Nuyens en De Wit zijn tijdens hun onderzoek zeer grondig te werk gegaan. Ze hebben zelfs allebei een aandeel Shell gekocht, zodat ze naar de aandeelhoudersvergadering van de oliemaatschappij konden. De Wit: "Als theatermaker was het heel boeiend, omdat je ziet hoe het geënsceneerd is. Welk licht ze gebruiken, welk decor. Alle trucs van theater worden gebruikt om het in de verf te zetten." Nuyens: "Je zit letterlijk in het Circustheater, in van die lekkere theaterstoelen. Dan gaat het licht uit en het theaterlicht aan. Je ziet nog een soort staart van Simba uit de Lion King uit de coulissen steken."

Rechtszaak

In De zaak Shell komen de belangrijkste stemmen uit het klimaatdebat samen. Aanleiding is de rechtszaak die de NGO Milieudefensie aanspant tegen Shell. Inzet van de zaak: Shell dwingen hun bedrijfsvoering radicaal te veranderen. Nuyens: "Er zijn wel vaker pogingen gedaan om bedrijven voor de rechter te slepen, maar die zijn nog nooit zover gekomen als deze zaak. Volgende maand in december komt 'ie al voor."

Quote

Een vraagt die kleeft aan die zaak is: Wie is er nou eigenlijk verantwoordelijk voor wat in deze klimaatcrisis?

Anoek Nuyens

In de theatervoorstelling laten Nuyens en De Wit alle betrokken partijen van de rechtszaak aan het woord met pleidooien voor hun eigen posities: CEO van Shell, de consument, de overheid, de boze burger en de toekomstige generatie. Nuyens: "Een vraagt die kleeft aan die zaak is: Wie is er nou eigenlijk verantwoordelijk voor wat in deze klimaatcrisis? We kwamen er al snel achter dat die vorm van een rechtbank, waar maar twee partijen aan het woord kan laten, helemaal niet volstaat. Er zijn veel meer partijen bij betrokken."

'We all knew'

Een van die partijen is de CEO van Shell, gespeeld door Jaap Spijkers. Hij zegt in de voorstelling: "Ja, Shell wist het. Maar we waren echt niet de enige. We all knew. En we gaan allemaal rustig door met het voltanken van onze auto’s."

{youtube url="https://vimeo.com/470896911" start="false"}

Heeft hij een punt? De Wit: "Ja en nee. Dat is de slimheid van deze retorische truc, want Shell wist zeker vanaf de jaren '80, en vermoedelijk al vanaf de jaren '70, dat wat zij deden ernstige gevolgen zou hebben voor het klimaat. Eigenlijk zie je dat dat probleem pas in het publieke debat begint door te dringen vanaf 2012. Dus als hij zegt 'we all knew' dan heeft hij het over dat we het de laatste vijf jaar allemaal weten. Maar Shell weet het al dertig jaar."

Quote

Er is zo'n polarisatie in dat klimaatdebat dat die partijen niet meer naar elkaar luisteren.

Anoek Nuyens

Polarisatie

De CEO, consument, burger en de overheid houden allemaal een monoloog in de voorstelling, maar gaan niet met elkaar in debat. Nuyens: "Er is zo'n polarisatie in dat klimaatdebat dat die partijen niet meer naar elkaar luisteren. Ons verlangen was om al die hoofdrolspelers vol het podium te geven. Wat ik toen zag is dat de klimaatcrisis een verantwoordelijkheidscrisis is. En dat niemand precies weet wie er verantwoordelijk is voor wat. In de voorstelling laten we een glimp zien van dat systeem waar we allemaal in vast zitten."

Eigenlijk zou de theatertour morgen beginnen, maar nu zijn de theaters voor in ieder geval twee weken gesloten. Gelukkig kunnen liefhebbers vanavond om 19.30 uur via een livestream op de site van theater Frascati de voorstelling gratis bekijken.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie