Cultuur & Media
BNNVARA

BNNVARA-directeur reageert op rapport Van Rijn: 'Aangrijpend'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. BNNVARA-directeur reageert op rapport Van Rijn: 'Aangrijpend'

Vandaag is het langverwachte rapport van de commissie Van Rijn over misstanden bij de Publieke Omroep gepresenteerd. De commissie Van Rijn begon haar onderzoek na de publicatie in De Volkskrant over de misstanden bij het BNNVARA-programma De Wereld Draait Door. Directeur content van BNNVARA, Suzanne Kunzeler, reageert in De Nieuws BV op het rapport.

Video niet beschikbaar

"Het grijpt je meteen weer erg aan", is de eerste reactie van Kunzeler op het rapport. Nadat De Volkskrant in 2022 berichtte over misstanden bij DWDD heeft de directeur content met algemeen directeur Lonneke van der Zee met 120 collega's gesproken die werkzaam waren bij het programma. "Als je hun verhalen hoort, hoe ze vaak met buikpijn naar hun werk gingen, in een angstcultuur zaten, dat is zo aangrijpend. De buikpijn die ik destijds voelde, heb ik vandaag ook weer stevig."

Alle vormen van grensoverschrijdend gedrag

In het rapport staat dat alle vormen van grensoverschrijdend gedrag voorkwamen. Dit hoorde Kunzeler in de gesprekken die zij voerde met (oud-)medewerkers. "Dat is wel echt aangrijpend. Dat mensen daar op alle vormen zo ongelofelijk niet plezierig gewerkt hebben. Dat raakt me heel erg." Zo was er ook sprake van seksueel en fysiek grensoverschrijdend gedrag bij DWDD. Dit leerde Kunzeler tijdens de gesprekken die ze voerde met oud-medewerkers.

Leiderschap

Sinds duidelijk is wat er mis ging bij DWDD, investeert BNNVARA volgens Kunzeler in leiderschap. "Bij de media is het vaak zo dat mensen die vakmatig heel sterk zijn, doorgroeien naar een leidinggevende positie. Maar dat is natuurlijk ook een vak dat je moet leren. Daar moet je handvaten voor krijgen, en als die ontbreken dan gaan er dingen mis."

Kunzeler vertelt dat alle collega's die bij DWDD gewerkt hebben, hulp aangeboden kregen. Nu wordt er volgens Kunzeler 'stevig ingezet' op leidinggevenden-cursussen, ook voor presentatoren. Voor medewerkers waren er bystander-cursussen.

Pleisters plakken

Onder andere het aanbieden van cursussen moet voorkomen dat een situatie zoals bij DWDD weer kan ontstaan en in stand kan blijven. Kunzeler gelooft dat er destijds wel signalen waren, maar dat die anders opgepakt zijn. "Er werden pleisters geplakt, maar er werd niet daadwerkelijk gekeken naar wat er gebeurde. Mensen werden niet aangesproken, het is buitengewoon fout en treurig dat dat zo gegaan is."

De directeur content denkt dat men wel oog had voor de mensen, maar dat geacteerd werd op uitval. "Maar je moet natuurlijk acteren op de structuur. Dat is destijds niet gebeurd. We willen nooit meer naar een cultuur waar grensoverschrijdend gedrag genormaliseerd wordt. Dat kan echt niet."

Andere incidenten

Daar waren mensen werken, worden fouten gemaakt, gelooft Kunzeler. "We werken met mensen, natuurlijk zullen daar incidenten blijven. Ik geloof echt niet dat als je met zoveel mensen samenwerkt dat niemand meer z'n stem verheft. Het belangrijkste is dat je daar naar handelt en zorgt dat je mensen weer uitzicht biedt op een andere werkcultuur."

Kunzeler vertelt dat het afgelopen jaar 'zeker nog een aantal andere incidenten' hebben zich voorgedaan. "Daar is op geacteerd en naar gehandeld. Dat zullen we blijven doen, dat is logisch."

Bij het onderzoeksprogramma Zembla hebben zich volgens de directeur een aantal collega's gemeld over ongewenst gedrag. "Het is besproken met de collega's die het betreft en leidinggevenden zijn op de hoogte. Dit is niet in een doofpot gestopt bij BNNVARA. We hebben een teamcoach ingeschakeld en gepraat met iedereen van het programma. Het is een lang traject geweest, maar dat is inmiddels afgehandeld."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie