Politiek
BNNVARA

De grote Europese verkiezingsthema's op een rijtje

foto: ANP/DeNieuwsBVfoto: ANP/DeNieuwsBV
  1. Nieuwschevron right
  2. De grote Europese verkiezingsthema's op een rijtje

De stembussen voor de Europese verkiezingen gaan bijna open. Weet jij nog niet wat je moet stemmen? Dan ben je hier aan het juiste adres. In 'KiesWijzer met De Nieuws BV' duiken onze politieke redacteuren in grote thema's als migratie, landbouw en klimaat: wat besluit Europa eigenlijk en hoe kijken de verschillende politieke partijen daarnaar?

Europese markt: is Europa te veel markt en te weinig veiligheid? - Met D66

Marktwerking is een van de pijlers van de Europese Unie. Maar Europa lijkt van een markt steeds meer een veiligheidssamenwerking geworden. Wat betekent het voor onze handel als we de afhankelijkheid van China willen afbouwen? Over de marktwerking in de Europese Unie is Gerben-Jan Gerbrandy van D66 te gast, die na vijf jaar weer terugkeert in de Europese politiek. Waarom besloot hij terug te keren en hoe kijkt hij naar de veranderende rol van de Europese markt?

Gerben-Jan Gerbrandy (D66) : was Europa misschien teveel markt?

Video niet beschikbaar

Landbouw: schotelt de coalitie de boeren valse beloftes voor? - Met de VVD

Afgelopen jaren konden we niet om de boerenprotesten heen. Niet alleen in Nederlanders gingen de tractoren de weg op, ook in Duitsland, Frankrijk, Polen, België en Roemenië waren de boeren boos. Maar wat besluit Europa eigenlijk over landbouw? De boeren krijgen 31% van de Europese begroting, waarom zijn de boeren dan boos? Daarover is Jeannette Baljeu (VVD), die op nummer drie van de Europese kieslijst van de VVD staat, te gast.

Met 'lef' naar Brussel: Schotelt de coalitie de boeren valse beloftes voor?

Video niet beschikbaar

Migratie: is Europese migratiewetgeving harteloos of naïef? - Met GL-PvdA

Wat besluit Europa als het gaat om migratie? Hoeveel inspraak heeft Nederland? Kunnen we met onze vuist op tafel slaan in Brussel of is het ook een beetje geven en nemen: kortom, solidair zijn? Daarover is Bas Eickhout te gast. Hij is Europarlementariër voor GroenLinks, Spitzenkandidat voor De Groenen en lijsttrekker voor de gezamenlijke Europese kieslijst van GroenLinks-PvdA. Wat moeten we aan met migratie: Is rechts harteloos of is links naïef?

Europese migratiewetgeving: Harteloos of naïef?

Video niet beschikbaar

Internationale samenwerking: hoe versterk je Europa naar buiten toe? - Met de BBB

Met 27 lidstaten is Europese samenwerking op buitenlands gebied niet altijd makkelijk, want elk land heeft een veto, een rode kaart, voor gezamenlijke acties richting het buitenland. Tegelijk betekent het opgeven van zo'n veto verlies van een nationale bevoegdheid. BBB wil dat niet, maar de EU wel versterken in een harder wordende wereld. Maar hoe dan? Daarover is Jessika van Leeuwen (BBB) te gast.

Jessika van Leeuwen (BBB): Hoe versterk je de EU naar buiten toe?

Video niet beschikbaar

Europese klimaataanpak: lekker bezig zo of gas erop? - Met NSC

De wetenschap geeft een eenduidige boodschap: klimaatverandering gaat snel, we zien het om ons heen, we moeten echt aan de bak om het tij te keren. Doet Europa genoeg of mag er wat meer gas op die lollie? Daarover praten Natasja Gibbs en politiek redacteur Anna Pleijsier vandaag in De Nieuws BV met Dirk Gotink van NSC.

Europese klimaataanpak: Lekker bezig zo of gas erop?

Video niet beschikbaar

Luister hier alle items terug als podcast!

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie