Cultuur & Media
KRO-NCRV

Mark Rutte is Taalstaatmeester van 2020

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mark Rutte is Taalstaatmeester van 2020

Mark Rutte is Taalstaatmeester van 2020. Dat maakte juryvoorzitter René Appel zojuist bekend in De Taalstaat. Rutte toonde zich niet alleen een bekwaam crisismanager in onzekere tijden, maar hij maakte vooral indruk met zijn toespraken en met name die van 14 december jl., die dan ook een historische toespraak mag worden genoemd, legt Appel uit.

In die toespraak in het Torentje werd in zuivere, directe taal de situatie scherp geschetst, evenals de daaruit voortvloeiende maatregelen, die hij in rustige (metaforenvrije) taal adequaat toelichtte. Dat de premier aanvankelijk enigszins van zijn stuk werd gebracht door rellende demonstranten, maakte hem alleen maar menselijker, oordeelt de jury.

Video niet beschikbaar

Uit een lijst van elf genomineerden maakten ook Rosanne Hertzberger en Ilja Leonard Pfeiffer nog kans. Daarover schrijft de jury - verder bestaande uit Ellen Deckwitz en Sven Kockelmann - het volgende:

Rosanne Hertzberger maakte al naam met haar kritische columns in de NRC waarin ze met welgekozen (scherpe) bewoordingen vanuit de wetenschap op opinies, trends en modes reageert. Verrassend genoeg heeft ze nu als incidentele vervanger van Jort Kelder (in dr. Kelder en Co) getoond dat ook haar mondeling taalgebruik uitstekend is: een prettige stem, gepaste reacties op gasten, steeds gericht op het radiopubliek dat in staat moet zijn de naar voren gebrachte opinies te volgen en eventueel zelf een (ander) standpunt in te nemen.

Ilja Leonard Pfeiffer, romancier, dichter, toneelschrijver toonde keer op keer zijn grote verbale souplesse, met name in zijn sonnetten en in zijn onlangs gebundelde columns over de coronacrisis in Noord-Italië. Hij wist steeds weer de harde werkelijkheid te vatten in beelden die de ene keer wrang en de andere keer poëtisch waren. In zijn taalgebruik bleef het persoonlijke en het algemene fraai in evenwicht. In mondelinge interviews wist hij ook met zijn stem en zijn zwierig taalgebruik indruk te maken.

Taalstaatmeester 2020: deel 2 de genomineerden

Ster advertentie
Ster advertentie