Cultuur & Media
VPRO

Raven van Dorst: 'Zelfontdekking was rollercoaster, en dat is nog steeds zo'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Raven van Dorst: 'Zelfontdekking was rollercoaster, en dat is nog steeds zo'

Met een leven vol van zelfontdekking en zelfacceptatie, zit muzikant en presentator Raven van Dorst nog altijd op een pad van voortdurende verandering. "Eén deur gaat dicht en anderen gaan weer open." Geboren als intersekse persoon, deelt Raven openhartig het volledige verhaal van diens zoektocht naar genderidentiteit bij Nooit Meer Slapen.

Quote

De artsen zagen mij als een hermafrodiet monster

Raven van Dorst

Valse voorwendselen

Raven van Dorst werd geboren in 1984 als intersekse persoon. "Toen ik ter wereld kwam, zagen de artsen mij als een hermafrodiet monster," vertelt Raven. "Ik paste niet binnen het traditionele beeld van man of vrouw, Adam en Eva, dus moest er iets aan gedaan worden. Dus hebben ze mij als baby gemutileerd, in een poging om mij te 'normaliseren' en er vervolgens nooit meer over te praten."

Veel van Ravens leven werd beïnvloed door het idee dat die vrouw moest zijn, een identiteit die hen werd opgelegd. "Ik heb onder valse voorwendselen hormonen gekregen tijdens mijn puberteit." Het was pas als volwassene dat ze ontdekten dat ze eigenlijk intersekse waren. "Ik ben er pas in mijn twintiger jaren bij toeval achter gekomen hoe de vork echt in de steel zat. Er begon een balletje te rollen en veel dingen werden duidelijk."

Luister het hele gesprek met Raven van Dorst - Nooit meer slapen

Nog niet compleet

In 2017 maakte Raven de documentaireserie Geslacht voor BNNVARA, waarin die voor het eerst openhartig sprak over hun ervaringen als intersekse persoon. "Ik zei eigenlijk, 'Hé luister, zo zit het, ik ben intersekse geboren. Volgens de dokter mocht ik eigenlijk niet bestaan. Ik wil onderzoeken of dat wel kan.'" De serie werd goed ontvangen en Raven voelde zich gesteund door de kijkers. "Het was een waardevolle periode voor mij, omdat mensen opeens mijn verhaal kenden."

Toch voelde Raven zich nog niet compleet. "Ik had nog steeds mijn meisjesnaam en mensen bleven mij zo aanspreken," zegt Raven. "Ik dacht godver, ik moet daar wat aan doen en besloot uiteindelijk na lang nadenken om mijn naam te veranderen." Ook veranderde Raven diens geboortecertificaat. "Die was vervalst. Dan zou ik de geschiedenis ingaan als een meisje. Ik wilde mijn natuur terugclaimen."

"Mijn zelfontdekking was echt een rollercoaster en dat is het nog steeds," merkt Raven op. "Eén deur gaat dicht en anderen gaan weer open." Zo laat Ravens zoektocht naar identiteit en zelfacceptatie hen achter met één duidelijke gedachte. "Als je gaat leven naar de verwachting van anderen, denk ik niet dat je je volste zelf kan zijn. Als je dat niet kan zijn, kan je ook niet volledig van jezelf of anderen houden." Juist alle verwachtingen en onzekerheid van vroeger, maken Raven tot de persoon die die nu is. "Mijn harnas is van eelt, door jarenlang veel druk van buitenaf te hebben gekregen om me aan te passen."

Gerelateerde podcast

Nooit meer slapen

Nooit meer slapen

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie