Cultuur & Media
NTR

Erik Jan Harmens: 'Het lukte niet om goede gedichten te schrijven'

foto: Foto: KekeKeukelaarfoto: Foto: KekeKeukelaar
  1. Nieuwschevron right
  2. Erik Jan Harmens: 'Het lukte niet om goede gedichten te schrijven'

Na zes jaar komt Erik Jan Harmens eindelijk met een nieuwe dichtbundel: Kom. Lichamelijkheid, seks, hunkering, moederliefde en ziekte vormen belangrijke thema's. De dichter en schrijver vertelt erover in Kunststof.

Video niet beschikbaar

Naast poëzie schrijft Harmens romans. Bekende werken zijn Hallo muur en Door het licht. Respectievelijk over zijn onstuimige jaren met zwaar alcoholgebruik en de periode erna, toen hij stopte met de drank. Hij schrijft columns over prikkels in de Trouw en maakt de podcastserie Onverdoofd. Waarom was het zolang stil op poëziegebied?

Quote

Ik dacht dat ik dronk omdat ik dichter en schrijver ben, een soort rock 'n roll imitatie

Erik Jan Harmens

"Omdat het niet lukte om goede gedichten te schrijven. Open mond was mijn eerste bundel die ik in nuchtere staat schreef. Ik ben 6,5 jaar geleden gestopt met drinken. Die bundel schreef ik de in donkere periode nadat ik gestopt was met drinken. Ik had geen huis, wel een stacaravan. Dus ik zat in een stacaravan en daar schreef ik gedichten. Verder had ik niets: ik had geen huwelijk, geen geld, geen huis, maar wel die gedichten."

Seksual healing

"Het werd daarna heel moeilijk iets daartegenover te zetten", vervolgt Harmens. "Ik heb heel geprobeerd in de jaren, maar het lukte gewoon niet. Tot ik op een gegeven moment dacht ik ga gewoon een soort seksgedichten schrijven, een soort seksual healing, maar dan in poëzie. Echt over lijfelijkheid en lichamelijkheid. Dat ging eigenlijk best goed."

En toen werd mijn moeder ziek: een agressieve vorm van kanker. En die thematiek, van de ziekte en het verval, is die gedichten, de bundel in geslopen. Dus je hebt de gedichten over de seks en lust, die staan eigenlijk tegenover de gedichten over aftakeling en verval."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie