Cultuur & Media

Mediaforum: 'Eerste uitzending Jinek laat zien hoe de journalistiek onder druk staat'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mediaforum: 'Eerste uitzending Jinek laat zien hoe de journalistiek onder druk staat'

WNL-baas Bert Huisjes raakte bij de eerste seizoensuitzending van talkshow Jinek zondagavond geroerd bij het zien van (oud-)collega’s en journalisten die zwaarbeveiligd hun werk moeten doen. "Waar gaan we naartoe?", vraagt hij zich af in het Mediaforum van Spraakmakers.

Journalistiek onder druk

De journalistiek is de afgelopen jaren nog meer onder druk komen te staan, concludeert WNL-baas Bert Huisjes die ooit met John van den Heuvel als misdaadverslaggever bij De Telegraaf werkte. Inmiddels is Van den Heuvel de zwaarst beveiligde journalist van Nederland. Sinds december 2017 wordt hij 24 uur per dag beveiligd vanwege dreiging uit het criminele circuit.

"Hier kom je aan de kern van de journalistiek", zegt Huisjes. "Verslaggeving doen van misstanden, criminaliteit en onrecht." In de uitzending van RTL-talkshow Jinek wierp presentator Eva Jinek de vraag op of dit ‘on-Nederlands’ is. "Dit is dus niet meer on-Nederlands", aldus Huisjes.

'20 jaar geleden dat mijn vader in elkaar werd geslagen'

Journalist Barbara Barend krijgt 'buikpijn' van deze nieuwe realiteit. "Het is twintig jaar geleden dat mijn vader samen met collega Henk van Dorp in elkaar is geslagen door de Hells Angels." De gebeurtenis heeft enorme impact gehad op haar vader, vertelt Barend. "Dit was een van de ergste periodes uit zijn leven."

De motorbende bedreigde ook haar en de dochters en vrouw van Van Dorp. "Ze stonden hier voor de deur. Mijn vader heeft geconcludeerd dat als hij ons niet kon beschermen, hij niks meer had in het leven. Hij heeft daarna nooit meer iets willen zeggen over de Hells Angels." Voor het geweld is nooit iemand opgepakt, zegt Barend.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Nu krijg je gelijk een kogel'

Bert Huisjes heeft het gevaar alleen maar zien toenemen de afgelopen twintig jaar, door de opkomst van de Mocromaffia. "Ze komen niet meer kletsen of slaan je in elkaar, nu krijg je gelijk een kogel door je hoofd."

Hij vraagt zich af of (misdaad-)journalisten dit offer nog willen brengen om ons van informatie te voorzien. "Is dit de veiligheid van je kinderen waard?" Huisjes vreest voor de toekomst van de journalistiek. "Moet je straks als journalist naar het buitenland vluchten en een andere identiteit aannemen?"

Het Mediaforum als podcast!

Wist je dat het Mediaforum ook als podcast te beluisteren is? Dagelijks nemen we in Spraakmakers de dagbladen door en zappen we van talkshow naar talkshow. Journalisten en mediamakers vertellen over hun afwegingen en ze geven tips. Zo mis je niets!

Ster advertentie
Ster advertentie