Cultuur & Media
BNNVARA

'Het systeemplafond is Nederland in een notendop: saai, efficiënt en handig'

foto: BNNVARAfoto: BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het systeemplafond is Nederland in een notendop: saai, efficiënt en handig'

Jarenlang reisden schrijver Marcel van Roosmalen en fotograaf Jan Dirk van der Burg kriskras door Nederland om bijeenkomsten onder systeemplafonds te bezoeken. Het bracht ze onder andere op een hondenpoepsymposium en de 'Secretaresse Groeidag'. Al die avonturen zijn nu gebundeld in een boek: Nederland onder het systeemplafond.

In De Nieuws BV vertellen Marcel van Roosmalen en Jan Dirk van der Burg over hun fascinatie voor systeemplafonds.

Van der Burg: "Ik zocht een metafoor waarmee ik met Marcel op stap zou kunnen. Ik dacht: ik gebruik het systeemplafond, dat hangt door half Nederland. Iedereen zit eronder en iedereen vindt het lelijk. Dat is een prachtige rode draad waarmee we een reportage serie kunnen maken."

Quote

Ik tikte 'bijeenkomst' in en dan kwamen we ergens uit.

Marcel van Roosmalen

Van Roosmalen maakte de 'leuke teksten' en Van der Burg de foto's. "We gingen lukraak bijeenkomsten bezoeken. We gingen op een datum waarop we allebei konden. Ik tikte 'bijeenkomst' in en dan kwamen we ergens uit. Er hing ook altijd een systeemplafond, dat was wel echt het wonderlijke. Dat ding hangt overal", legt Van Roosmalen uit.

Spuuglelijk

Dat het duo een fascinatie voor systeemplafonds heeft, betekent niet dat ze het systeem ook mooi vinden. Van Roosmalen: "Het is spuuglelijk. Ik vind het echt Nederlands, ook al wordt het gemaakt in China. We zijn in mooie oude panden geweest en dan hangen ze dit erin. We hebben wat dat betreft een hele goedkope smaak."

Quote

Het is een soort betegeling boven je hoofd. Het is een raadsel.

Jan Dirk van der Burg

'Een systeemplafond is een ophangsysteem dat onder een reeds bestaand plafond wordt gehangen', valt te lezen in Nederland onder het systeemplafond. De ruimte tussen die plafonds wordt gebruikt om elektriciteit, verwarming en ventilatie weg te stoppen. Van der Burg: "Het wordt gezien als een professionele uitstraling, die je krijgt als je eronder zit. Het is een soort betegeling boven je hoofd. Het is een raadsel."

Voortkabbelen

Van der Burg heeft als Fotograaf des Vaderlands een voorliefde voor plekken die ver weg zijn van glitter en glamour. Of plekken waar het verschrikkelijk misgaat: "Als ik zie dat ik naar een hondenpoepsymposium in Nieuwegein kan, of een voortuinenverkiezing in Asten-Someren, of de brainstormsessie Meppel Fairtrade-stad. Dan denk ik: als ik Marcel daar mee naartoe neem kunnen we een prachtig portret maken van hoe Nederland leuk een beetje voortkabbelt."

Van Roosmalen staat vooraf minder te popelen dan zijn kompaan: "Als hij belt van 'goh, we gaan naar een fairtrade avond in Meppel'. Dan ben ik niet meteen enthousiast en wil ik ook sneller weg dan hij."

Fruitmomentje

Van Roosmalen en van der Burg wachten op dat soort avonden op zoek naar 'het moment dat het fout gaat'. "Het gaat om die hele kleine dingen die in een ogenschijnlijke saaie situatie gebeuren. Als we worden rondgeleid bij Marvo Systeemplafonds, dat je dan net bij de afdeling calculatie dat fruitmomentje meepakt. Dat moment dat een werknemer een appeltje afbijt", beschrijft Jan Dirk van der Burg.

Quote

Er zijn miljoenen mensen in Nederland slechter af dan ik.

Marcel van Roosmalen

Van Roosmalen: "Ik heb er wel wat voor teruggekregen en dat is een vorm van inzicht. Ik ben er mijn eigen leven anders door gaan bekijken. Ik kan heel veel klagen en dat doe ik ook graag, maar ik zou met niemand die ik ben tegengekomen op al die reportages willen ruilen. Er zijn miljoenen mensen in Nederland slechter af dan ik. Die zijn bezig met hele mappen voor te lezen in microfoons."

Corona

De wereld die het duo laat zien in Nederland onder het systeemplafond ligt nu stil door het coronavirus. Van der Burg: "Ik zou echt een moord doen voor een lekkere inspraakavond, maar die zijn er niet meer."

Volgens Van Roosmalen is dit het eerste geschiedenisboek in de coronatijd: "Wat dat betreft is dit een historisch document. We kunnen met z'n allen nu bladeren naar iets wat niet meer is."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie