Cultuur & Media
KRO-NCRV

Hans Dorrestijn is niet meer zo bang om uit de bocht te schieten

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hans Dorrestijn is niet meer zo bang om uit de bocht te schieten

"Met zijn wrange gevoel voor humor, zijn taalvindingrijkheid, maar ook zijn doorvoelde teksten, kan hij me hevig aan het lachen maken, maar ook ontroeren. Hij laat op de bodem van zijn donkere ziel de prachtigste bloemen groeien", zegt De Taalstaat-presentator Frits Spits over de nieuwe voorstelling van Hans Dorrestijn, 't Houdt een keer op. Naast de voorstelling is er ook een boek, Niemand houdt zijn hart zo vast als ik, een verzameling teksten van de afgelopen jaren. "Ik ben iets minder somber", zegt hij in De Taalstaat.

Zorgen om klimaat en overbevolking

Dorrestijn, bekend om zijn typische zwartgallige stijl, is minder somber geworden, vertelt hij. "Maar dat is merkwaardig, want eigenlijk ben ik tot de conclusie gekomen dat het vroeger slecht met mij ging en goed met de wereld. En nu gaat het eindelijk goed met mij en gaat het slecht met de wereld. Door de klimaatopwarming en de overbevolking van de wereld is het leven dan toch weer zwaar."

Toch zingt en schrijft Dorrestijn over zijn eigen wereld. "Ik heb het klein gemaakt." Hij vertelt dat hij ondanks de zorgen om overbevolking dolgelukkig was toen zijn dochter vertelde dat ze zwanger was. "Mijn kleinzoon Tijn werd het lichtpuntje in een overbevolkte wereld. Eigenlijk zullen de meeste mensen dat zo meemaken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Muzikaal tellen

In het boek treffen we een interview aan van Dorrestijn met hemzelf. Op de vraag: wat zou je willen veranderen? Antwoordt hij: "Ik zou in muzikaal opzicht willen tellen".

In de voorstelling brengt Dorrestijn een eerbetoon aan Harry Bannink. "Alle nummers die hij op muziek gezegd heeft gezet werden geweldige nummers. En ik kan doen met die piano wat ik wil maar daar komen de mensen niet voor naar theater", zegt Dorrestijn. "Maar ze komen wel voor je teksten", antwoordt Spits.

Lichter van toon

Zijn de teksten in het nieuwe boek anders dan de verzamelingen die we al van Dorrestijn kennen? Volgens zijn redacteur Caroline wel. "Dat zal ook wel met mijn stemming te maken hebben. Het is lichter van toon. En ik ben niet meer zo bang om uit de bocht te schieten."

Dorrestijn zegt niet bewust elke dag met taal bezig te zijn. "Ik probeer de werkelijkheid onder woorden te brengen", zegt hij. "Maar dat is eigenlijk hetzelfde."

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie