Cultuur & Media
NOS

Het verhaal achter het laatste album van The Beatles

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter het laatste album van The Beatles

Deze week kwam het boek Get Back uit, met daarin het verhaal achter het laatste album van The Beatles. Er kwam meteen rumoer: John Lennon en níet Paul McCartney zou namelijk als eerste de stekker uit de band hebben getrokken. Yorick van Norden is muzikant, popmuziekkenner en zelf ook bezig met een boek over The Beatles. Hij las het boek en luisterde naar de nieuwe muziek-box voor NOS Met het Oog op Morgen.

Genuanceerder beeld

"Het is fijn dat het nu op een behapbare, fijne manier uitgebracht is nu." Het boek is in de eigen woorden van The Beatles geschreven, vertelt Van Norden. "Het zijn namelijk transcripties van gesprekken die ze in januari 1969 voerden. Wat eigenlijk een hilarisch idee is. Dat nu 50 jaar later er een boek uitkomt met gesprekken die zij voerden onderling en met de mensen met wie ze werkten."

Die gesprekken gingen ook over hele banale dingen. "Het geeft wel een heel leuk inkijkje, want die sessies hebben eigenlijk een hele negatieve connotatie gekregen, omdat het destijds al leek alsof de band uit elkaar aan het vallen was, maar tocht geeft dit een genuanceerder beeld, want je merkt ook dat ze dol op elkaar zijn. Alsof je een inkijkje krijgt in een familie."

Op de vuist

Door een filmmontage die in mei 1970 uitkwam altijd de indruk gewekt dat er een ruzie met Paul McCartney was. "Dat werd heel erg breed uitgemeten in die tijd, maar hier is eigenlijk een soort grote weergave van dit gesprek te lezen."

Voor van Norden was het geen groot nieuws dat Lennon de stekker eruit trok. "De liefhebbers wisten dit al, maar het grote publiek niet: eigenlijk ging er een ruzie met John Lennon aan vooraf, en ze zouden zelfs met elkaar op de vuist gegaan zijn. De laatste opnames die er voor deze plaat gemaakt zijn, voor het nummer Let it be, zijn dan ook zonder John Lennon geweest," zegt van Norden.

Het verhaal achter het laatste album van The Beatles

Ster advertentie
Ster advertentie