Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: Laatste Beatles-concert ooit

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Laatste Beatles-concert ooit

“I’d like to say thank you on behalf of the group and ourselves and I hope we’ve passed the audition.” Met die woorden eindigde John Lennon het allerlaatste Beatles-concert ooit. Vandaag is het precies 49 jaar geleden dat John Lennon, Ringo Starr, Paul McCartney en George Harrison live optraden vanaf het dak van hun platenmaatschappij Apple in Londen.

Fans hadden in eerst instantie niet door dat hun favoriet band optrad, laat staan dat het hun laatste concert was. De Fab Four begonnen onaangekondigd te spelen. Pas na een paar minuten begon het voorbijgangers te dagen dat het de The Beatles waren die popsongs vanaf het dak lieten schallen. Het nieuws verspreidde zich als een lopend vuurtje. Al gauw kwamen Londenaren vanuit alle hoeken en kieren naar het Apple-gebouw toe, een enkeling stapte in ochtendjas zijn balkon op.

42 minuten nadat de eerste noten uit de gitaar van Lennon klonken, maakte de politie een einde aan het concert: te veel herrie, vonden de agenten. Tegen die tijd had de band volgens het blad Rolling Stone negen liedjes ten gehore gebracht, sommige speelden ze meerdere keren.

De setlist

Get Back
I Want You (She's So Heavy)
Don't Let Me Down
I've Got A Feeling
One After 909
Danny Boy
Dig A Pony
God Save The Queen
A Pretty Girl Is Like A Melody

Ster advertentie
Ster advertentie