Cultuur & Media
NOS

'The Beatles waren te wild, daarom mocht ik als jonge verslaggever naar het Hilton'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'The Beatles waren te wild, daarom mocht ik als jonge verslaggever naar het Hilton'

Kamer 902 in het Hilton Hotel in Amsterdam was in 1969 even wereldnieuws. John Lennon en zijn bruid Yoko Ono verbleven tijdens hun huwelijksreis een week lang in bed. Met de Bed-in for Peace maakten ze een statement voor wereldvrede door middel van interviews, muziek, tekeningen en slogans. Nu 50 jaar later opent een fototentoonstelling over het protest.

In het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen vertelt Paul Witteman hoe het voor hem als jonge journalist was om zijn grote idool John Lennon een vraag te mogen stellen. Witteman werkte destijds bij Dagblad de Tijd, een chique katholieke krant. "The Beatles was in die tijd voor het dagblad een te wilde aangelegenheid", zegt Witteman. "Ze dachten dat het misschien aardig was om de verslaggever met het langste haar en de jongste leeftijd op John Lennon af te sturen."

Op één van de foto’s van de tentoonstelling is Witteman zelf ook te zien. "Er is een foto waar ik zichtbaar ben met een bloknootje en een potlood en daarop schreef ik dan wat John Lennon ons allemaal vertelde."

Klassieke muziek

Wereldwijd werd er bericht over de actie van de populaire Beatle en zijn bruid. Daarom mochten journalisten alleen in shifts naar Lennons kamer en ook maar één vraag stellen. De jonge Witteman had zijn vraag goed voorbereid. "Ik vroeg: is er klassieke muziek waar je vroeger naar geluisterd hebt?" Het precieze antwoord weet de journalist niet meer helemaal, maar hij dacht wel dat hij een grote scoop had.

Eenmaal terug op de redactie kon hij die gedachten al snel laten varen. "Ik dacht dat ik minstens een halve voorpagina mocht vullen, maar toen zeiden ze dat het een leuk berichtje was voor ’s Lands Kroniek, een ditjes en datjes rubriek." Uiteindelijk zijn er 12 regels terechtgekomen in het dagblad.

Hoewel Witteman in die tijd al van mening was dat zijn artikel meer waard was dan een kleine rubriek, had hij nooit kunnen voorstellen dat het 50 jaar later nog steeds over de Bed-in for Peace-actie gaat. "Het was een schitterende dag voor mij als Beatlesfan. Het voelde een beetje alsof ik bij God aan zijn bed zat."

Meer weten over de Bed-in? Stap In bed met John en Yoko op NPO Focus.

Ster advertentie
Ster advertentie