Cultuur & Media

'Jullie krijgen ons niet te pakken! Tekende ik na de aanslag op Charlie Hebdo'

VPRO
foto: Pierre Crom, ANPfoto: Pierre Crom, ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Jullie krijgen ons niet te pakken! Tekende ik na de aanslag op Charlie Hebdo'

Bernard 'Willem' Holtrop (1941) is striptekenaar en satirisch cartoonist. Hij maakte cartoons voor zeer uiteenlopende bladen waaronder Propria Cures, Hitweek, Aloha en Provo. In 1968 verhuisde Willem naar Frankrijk waar hij een gevestigde naam werd door zijn tekeningen in Libération en Hara Kiri. In 2015 ontkwam hij aan de aanslag op Charlie Hebdo.

Nu verschijnt het album Willem - De nieuwe avonturen van de kunst, waarin zijn portretten van kunstenaars zijn samengebracht. Pieter van der Wielen spreekt met Willem in Nooit Meer Slapen.

{podcast audio="125088" caption="Bernard 'Willem' Holtrop: " }

Tekenen in Parijs en Charlie Hebdo

Met studiereizen van de kunstacademie kwam Willem in Parijs. Daar hij raakte geïnspireerd door de verschillende 'blaadjes' vol geëngageerde strips, tekeningen en cartoons. Hijzelf tekende ook, over ecologie, de politiek en over Vietnam.

"Een politieke tekening is echt ander werk: het moet meteen leesbaar zijn, mensen moeten het in 2 seconden begrijpen." Willem kreeg werk in Parijs en besloot in Frankrijk te blijven.

Eén van die bladen waarvoor hij ging tekenen was Charlie Hebdo. Op 7 januari 2015 ontkwam hij aan de aanslag op het blad. Hij vertelt hierover: "In de trein werd ik opgebeld: 'Heb je gehoord dat er problemen zijn bij Charlie Hebdo?', ik zei: 'Er zijn daar altijd problemen'."

Iets later werd hij weer gebeld, een beetje in verwarring. Hij had al gehoord dat er mensen gedood waren. Hij verloor die dag een paar echt goede vrienden. "Dat is een groot gemis, die jongens."

Niet anders gaan tekenen

Diezelfde dag werd hij gevraagd om tekeningen te maken. "En ik ben na die dag niet anders gaan tekenen. Nee, nee, nee. Met tekeningen kan ik communiceren. En ik vind het ook nodig en belangrijk om dingen te laten zien; en om ook te laten zien dat je niet zwaarmoedig moet zijn."

Quote

Ik ben geen sterke prater dus doe ik het via tekeningen

Willem, satirisch cartoonist

Hij voelt zich niet bedreigd, zegt hij. "Ik heb een harnas tegen angst en onzekerheid. Maar ik ben wel ook ontzettend boos en woedend." Via zijn tekeningen communiceert hij. "Ik tekende en schreef: "Jullie krijgen me niet. Jullie krijgen ons niet te pakken'."

Willem vertelt het lachend, ondanks zijn leeftijd en ondanks de heftige gebeurtenissen laat hij zich niet bang maken. “Het is goed dat je er om lacht,” zegt Pieter. Willem: "Ja, ja, ja. Anders ga je eraan onderdoor, hè."

S<span>triptekenaar en satirisch cartoonist Willem samen met Pieter van der Wielen. </span>

Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 01.00 uur hoor je een diepgravend gesprek over cultuur, literatuur, film, muziek, theater of kunst.

Ster advertentie
Ster advertentie