Cultuur & Media
AVROTROS

'Zwijgmannen' en 'Met mensen werken' zijn Non-fictie Boeken van december en januari

foto: redactie Humbertofoto: redactie Humberto
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Zwijgmannen' en 'Met mensen werken' zijn Non-fictie Boeken van december en januari

In een nieuw jaar zijn er twee nieuwe non-fictie Boeken van de Maand bekend gemaakt in Humberto: ’Zwijgmannen’ van Jaap Robben is de maandwinnaar van december, 'Met mensen werken' van Johan Goossens krijgt die eer voor januari. Boekenredacteur Emma Louise Diest maakt dat vandaag bekend op NPO Radio 1.

Dit zijn de non-fictie boeken van december en januari

'Zwijgmannen' gaat over de Poolse werknemers die auteur Jaap Robben ontmoet als ze bij hem thuis komen klussen. Diest is erg te spreken over de werkwijze van Robben: "We lijken de aandacht voor elkaar soms een beetje te verliezen. De mensen om ons heen zijn niet meer geworden dan het decor van ons leven. We kennen elkaars taal en gebruiken vaak al te goed maar de angst een nieuw persoon toe te laten, maakt ons afstandelijk en soms zelfs onverschillig."

Nieuwe inzichten

En dat zorgt volgens Diest voor een nieuwe blik op onderlinge verhoudingen tussen mensen: "In dit boek krijgen we oog voor de verborgen verhalen van de mensen die we doorgaans argeloos voorbijlopen."

"We leren dat we zelfs wanneer we de taal niet delen, het leggen van verbinding mogelijk is. De werkmannen uit Polen die stilzwijgend het leven van Jaap Robben binnenwandelen, blijken meer te zeggen dan woorden kunnen vangen", besluit Diest.

Met mensen werken

Voor de maand januari kiest Diest voor 'Met mensen werken' van cabaretier Johan Goossens als maandwinnaar. In het boek beschrijft Goossens allerlei situaties op de werkvloer. Want daar speelt zich alles af wat het leven te bieden heeft: rivaliteit, bedrog, liefde, gênante situaties en vriendschappen voor het leven.

Diest: "We lezen dit boek met de lach op de hielen om vervolgens van het een op het andere moment in uiterste ernst tot stilstand te worden gebracht. Johan Goossens weet iedere voor de hand liggende situatie op heel subtiele wijze van ons te vervreemden. Als lezer verlies je alle controle, Goossens krijgt met zijn woorden direct grip op onze gedachten."

Anders kijken

Volgens Diest laat Goossens ons anders naar soms ongemakkelijke situaties kijken. "We verbazen ons samen met Goossens over de vreemdheid van alle bezigheden van de volwassen mens, de manier waarop we elkaar aanspreken, het jargon dat we ook buiten de kantoormuren als vanzelfsprekend gebruiken."

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie