Cultuur & Media
BNNVARA

Monic Hendrickx: 'Ik speel liever de rol van iemand die het vuile werk moet opknappen, dan het lieve vrouwtje uit de buurt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Monic Hendrickx: 'Ik speel liever de rol van iemand die het vuile werk moet opknappen, dan het lieve vrouwtje uit de buurt'

Wie kent haar niet? Nurse Ratched uit de filmklassieker One Flew Over The Cuckoos Nest? Vanaf volgende week is de wrede verpleegster terug te zien in haar eigen Netflix-serie. Reden voor De Nieuws BV om dieper in de wereld te duiken van vrouwelijke film- en televisieschurken. Hoe heerlijk is het om als vrouw een schurk te spelen of om daarnaar te kijken? Roelof de Vries praat hierover met twee van Nederlandse beste schurken: Monic Hendrickx en Inge Ipenburg en met filmschurken fanaat Elfie Tromp, die de komende maanden zelf als een duistere gastvrouw op de planken staat met haar voorstelling ‘NIET VANDAAG SATAN (maar wel vanavond)’.

Video niet beschikbaar

Tromp zegt enorm uit te kijken naar de nieuwe serie van Nurse Ratched: "Ik heb het weekend vrij geblokt." Tromp kan dan ook als geen ander genieten van films waar vrouwen de rol spelen van een schurk. "Meestal omdat ze seksistische mannen te grazen nemen. Als je een thriller hebt en een vrouw neemt haar verkrachter met een mes te grazen, dan zit ik daar echt juichend naar te kijken."

Een rijkdom aan karakter

Tromp legt uit wat er zo interessant is aan de vrouwelijke schurk: "Deze vrouwelijke personages die nu in de nieuwe golf van horrorfilms komen, hebben een psychologie en een rijkdom aan karakter wat ze veel interessanter en gelaagder maakt om naar te kijken."

Carmen van Walraven

Hendrickx vond het heerlijk om de rol van Carmen van Walraven in de serie Penoza te mogen spelen. "Carmen is in eerste instantie een schurk tegen wil en dank en uiteindelijk vraag je je af of ze niet heel erg verslaafd raakt aan het schurk zijn en aan het geld. Ze vindt het lekkerder dan dat ze wil toegeven."

Profijt

Zelf heeft Hendrickx er nog altijd profijt van dat ze zolang de schurk heeft gespeeld in Penoza: "Ik ben zelf niet zo goed in dat bluffen van Carmen maar dat moest ik wel de hele tijd doen in die criminele mannenwereld. Dat hou ik er soms wel een beetje in. Ik moet gewoon bluffen zoals Carmen. Rug recht en tanden laten zien."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ook Ipenburg, die de rol van Martine Hafkamp heeft gespeeld in Goede Tijden Slecht Tijden heeft wat geleerd van het spelen van de schurk: "Ik had en heb nog steeds een hele verlegen kant en door mijn karakter realiseerde ik mij dat echt niet iedereen door mijn ziel kan kijken. Dat scheelt een hoop ten aanzien van je verlegenheid."

Blonde vrouw met blauwe ogen

Dat Ipenburg in die tijd gecast werd voor de rol van Martine Hafkamp was bijzonder: "Blonde vrouwen met blauwe ogen konden geen slechte vrouw spelen. Dat was nog wel een dingetje toen ik uiteindelijk gecast werd."

Dat is voor Hendrickx nog steeds herkenbaar, de rol van schurk blijft soms aan haar kleven: "Nou komt het misschien omdat ik donker ben, met donkere ogen, maar ik heb best veel schurken gespeeld en ik word nu ook niet meer zo snel gevraagd voor een romantische komedie." Heel jammer vindt Hendrickx dat overigens niet. "Ik vind de schurk wel heel leuk om te spelen, ik speel liever een rol van iemand die met zijn poten in de modder staat of die het vuile werk moet opknappen, dan het lieve vrouwtje uit de buurt."

'Jullie willen een monster? Jullie krijgen een monster!'

Tromp: "Ik ben vaak voor schurk uit gemaakt door mensen die het niet met mij eens waren. Ik merkte dat ik daardoor eigenlijk radicaliseerde en mijn mening verharde. Dat ik dacht: 'jullie willen een monster, jullie krijgen een monster'. Dat is een deel van mij waar je zelf heel erg van schrikt." Hendrickx: "Iemand is natuurlijk nooit alleen maar een schurk, of alleen maar een held, of alleen maar een sukkel. We hebben gelukkig meerdere kanten."

De toekomst

Hendrickx denk dat er steeds meer vrouwelijke schurken zullen verschijnen op het witte doek. "Er komen natuurlijk ook steeds meer vrouwen in de filmwereld, maakwereld en theaterwereld die het voor het zeggen hebben. Dus ik denk dat die gelaagde personages en de lekkere foute rollen wel meer pad gaan krijgen."

Hendrickx geeft toe dat ook zij weer een mooie rol in het vooruitzicht heeft, maar laat daarover niet de schurk in zich naar boven komen: "Nee ik ga me dan toch aan de regels houden, ik wil niet te veel verklappen."

Duivelse vrouwen in films

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie