Cultuur & Media
KRO-NCRV

Kees Boonman: 'Media berichten wel erg veel naar binnen toe'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kees Boonman: 'Media berichten wel erg veel naar binnen toe'

"Je begint niet met een cliffhanger. Je begint met het belangrijkste nieuws." Politiek journalist Kees Boonman verbaast zich in het Mediaforum van Spraakmakers over de keuze van Nieuwsuur om niet te beginnen met het interview met Rutte. Ook vindt hij dat de journalistiek soms te veel "naar binnen toe bericht".

"We stonden de hele dag in de startblokken en dan beginnen ze met de uitreiking van de Libris Literatuurprijs", zegt Kees Boonman in het Mediaforum. "Dan zie je Lilianne Ploumen als voorzitter van de jury die in haar andere tijd oppositieleider is bij die uitreiking, een interview met de fantastische schrijver Jeroen Brouwers en dat gaat maar door. Ik dacht: wanneer komt het nu eens een keer?"

"De langstzittende premier van Europa moet in een enorme politieke crisis uitleg komen geven en dan hoor je ineens: we moeten een beetje opschieten want we hebben nog maar tien minuten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Journalistiek bericht naar binnen toe'

Bij Nieuwsuur wordt al jaren de literatuurprijs uitgereikt. Dat zoiets al voorgeproduceerd is en in al lang in de steigers staat, is volgens Boonman geen reden om de programmering niet alsnog aan te passen bij een grote gebeurtenis. "Wat je gisteren bedacht, gooi je vandaag soms weg."

Boonman merkt op dat de "journalistiek toch heel erg naar binnen toe bericht". "Zo heb ik een toespraak van Macron gemist over de toekomst van Europa. De schadepost vanwege Brexit, waar wij ook aan moeten meebetalen. Vandaag is de Queensspeech in Londen."

"We moeten wel uitkijken: de wereld is groter dan het Binnenhof. En ik weet wie het zegt. Want ik ken het daar heel goed", aldus Boonman.

'Scherp interview'

Freek Staps, hoofdredacteur van het ANP, zag een "ongelofelijk scherp interview" van de kant van interviewer Mariëlle Tweebeeke. "Er zaten nogal wat scherpe vragen in. Wat heerlijk dat dit op televisie is en dat er toch enige tijd voor wordt genomen."

Volgens Staps hebben media de laatste tijd juist "een sturende rol" gehad. "Politici hebben moeten reageren op het goede werk van journalisten. Dat werd bij dit interview ook pijnlijk duidelijk. Is dit Rutte die zelf initiatief neemt of Rutte die iets moet doen?"

Boonman noemt een voorbeeld om zijn standpunt te verduidelijken. "Bij De Telegraaf zag ik de headline dat Rutte met Omtzigt in gesprek gaat. Dat is toch idioot.Het is toch raar dat het hele land, ook in de politieke berichtgeving, verlamd is geraakt doordat er iemand in Enschede zit die zich suf gewerkt heeft."

'Te veel nadruk op Omtzigt'

Staps wil het opnemen voor de Nederlandse journalistiek. "Voor er een verkeerd beeld ontstaat: het is niet dat de media dit zo framen. Dat doen andere politici en fracties. Er is een verschil tussen wat politici zeggen over zijn positie en hoe media daarover berichten. Ik denk niet dat media Omtzigt groter aan het maken zijn."

Boonman is het daar niet bij eens. "Ik denk dat dat wel zo is. Er ligt veel te veel nadruk op. Media bepalen heel veel het gedrag, de opinie en soms zelfs beleid. Trending vandaag is vaak voor politici belangrijker om op te reageren dan het doorlezen van een wetsvoorstel", zegt Boonman.

Oud-Kamerlid voor het CDA Kathleen Ferrier sluit zich bij Boonman aan. "Media hebben een enorm grote rol in de beeldvorming. Een fluistercampagne wordt geen succes zonder media. Het is een wisselwerking. Ik heb het zelf ervaren toen ik in de Kamer zat."

Het Mediaforum met Kees Boonman en Freek Staps

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie