Cultuur & Media
AVROTROS

Gelukkig zijn dankzij je genen

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Gelukkig zijn dankzij je genen

Sommige mensen kunnen dankzij hun genenpakket makkelijker hun leven een acht te geven dan anderen. Dus gelukkig zijn, is ook een beetje een kwestie van geluk hebben, legt prof. dr. Meike Bartels uit in dr Kelder en Co.

Waarom geeft de een z’n leven een zes, en de ander een acht? Geluksprofessor Meike Bartels is biologisch psycholoog en weet uit onderzoek dat dat zeker niet alleen het gevolg is van omgevingsfactoren. 40 procent van de verschillen in geluksgevoel wordt namelijk verklaard door genetische aanleg.

Toch kun je omgevingsfactoren niet uitvlakken. Zo zijn sociale contacten belangrijk, omdat ze je een gevoel van bestaansrecht kunnen geven. “Het belangrijkste is om er voor jezelf achter te komen waar je gelukkig van wordt, en je leven zo in te delen dat je het dichtst bij jezelf blijft.” En dat is, ondanks de liberale maatschappij waar we in leven, niet eenvoudig. “We zitten toch eigenlijk ook allemaal in een keurslijf.”

In die zin is het ook niet per definitie onzinnig om een life coach in de arm te nemen, meent Bartels. “Coaches kunnen helpen met reflecteren over wie je bent en waar je gelukkig van wordt.”

Video niet beschikbaar

Luister De Jortcast in je favoriete podcast-app

Een podcast die reageert op de hypes en hysterie in de media, met het laatste complementaire wetenschappelijke commentaar op het nieuws. Op basis van een gesprek uit de uitzending van dr Kelder en Co.

Luister De Jortcast en De Jortcast XL via NPO Radio 1 en de andere podcast-apps.

Ster advertentie
Ster advertentie