Cultuur & Media
NOS

Poppodium De Melkweg bestaat een halve eeuw

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Poppodium De Melkweg bestaat een halve eeuw

De Melkweg in Amsterdam heeft een bijzonder jubileum te vieren. Het toonaangevende poppodium bestaat dit jaar vijftig jaar.

Cor Schlösser was in 1970 één van de initiatiefnemers. Oorspronkelijk was het helemaal niet de bedoeling een concertzaal op te richten, vertelt hij in NOS Met het Oog op Morgen. In het begin was De Melkweg dan ook vooral een ‘kosmies centrum’, mensen trokken erheen om jointjes te roken en thee te drinken.

Wat niet veel mensen weten, is dat het historische gebouw aan de Lijnbergsgracht vroeger dienst deed als melkfabriek. Daar dankt het poppodium dan ook haar naam aan. ''De melk was weg, zo is het ongeveer gekomen ja'', lacht Schlösser.

U2

In vijftig jaar tijd hebben heel wat grote artiesten in de legendarische poptempel opgetreden: van The Cure tot Lady Gaga en van dj Nicky Romero tot Pearl Jam. Veel van hen begonnen in De Melkweg hun carrière.

Het concert van U2 in 1980 is Schlösser het meest bijgebleven. ''Het was hun allereerste optreden buiten Engeland en Ierland'', vertelt hij. ''Op dat moment wist je nog niet dat het een wereldberoemde band zou worden.''

Poppodium De Melkweg bestaat 50 jaar

Ster advertentie
Ster advertentie