Cultuur & Media
EONOS

Jeroen Krabbé: 'Gemeenteraad van Amstelveen, red het Cobra Museum'

foto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. Jeroen Krabbé: 'Gemeenteraad van Amstelveen, red het Cobra Museum'

Kunstenaar Jeroen Krabbé is ontstemd dat het gemeentebestuur van Amstelveen de subsidie voor het Cobra Museum wil stopzetten. Vanavond is hij inspreker in de raadsvergadering via een videoboodschap: "Het is een ongelofelijk stomme zet", zegt in Langs de Lijn En Omstreken.

Jeroen Krabbe over het mogelijk stopzetten van de subsidie voor het Cobramuseum

Het Cobra Museum van Moderne Kunst, zoals het museum in z’n geheel heet, is "heel belangrijk", volgens Krabbé. Op dit moment is er een expositie met hele bekende namen: "Het is ongelofelijk wat daar allemaal hangt! Picasso, Appel, Van Gogh, Corneille, enzovoort." Zelf werkte Krabbé mee aan een expositie met kindertekeningen.

Tochtige hoek

Het museum is financieel noodlijdend en dit jaar verwacht het museum een verlies te draaien van 700 duizend euro. Het college van Burgemeester en Wethouders wil niet langer opdraaien voor de kosten. De gemeenteraad moet daarmee instemmen, dus de kunstenaar richt zijn woorden op de 37 raadsleden. "Laat het schip niet zinken! Ik hoop dat ze beseffen wat een belangrijk, internationaal museum het is."

Niet alleen het museum zelf is belangrijk, ook voor het aanzien van Amstelveen is het essentieel dat het blijft bestaan, vindt Krabbé. :Zonder dat museum komt er een tapijthal ofzo. Het wordt echt een tochtige hoek!"

Moet Krabbé niet zelf in actie komen, en alle ondernemers van Amstelveen bellen voor een crowdfundingsactie? "Ik doe wat ik kan!" zegt de 79-jarige kunstenaar strijdvaardig.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie